Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 25 sep /Agerpres/ - România a realizat progrese semnificative privind rata de cuprindere şcolară, care a crescut de la 65%% la 78% în decurs de 12 ani, iar programa corespunzătoare învăţământului preşcolar a fost revizuită astfel încât să urmeze mai îndeaproape bunele practici aplicate la nivel internaţional, a declarat, vineri, reprezentantul UNICEF România Sandie Blanchet.

UNICEF România a lansat "Studiul privind stadiul implementării strategiei referitoare la educaţia timpurie şi analiza practicilor promiţătoare în educaţia timpurie din România".

"Ministerul Educaţiei a încurajat atât ONG-urile, cât şi şcolile să adopte abordări inovatoare. Ca urmare, putem spune că am identificat o serie de practici promiţătoare. Cu toate acestea, provocările nu s-au terminat. Există inechităţi semnificative: potrivit unui studiu ONU, copiii de etnie romă au de două ori mai puţine şanse de a se înscrie la grădiniţă decât copiii non-romi. Lipsa unei pregătiri adecvate limitează capacitatea profesorilor de a pune în practică noua curriculă şi de a folosi cele mai recente metode didactice atunci când le predau copiilor mici. Strategia naţională privind educaţia timpurie reprezintă un pas în direcţia cea bună, însă implementarea acesteia nu s-a realizat în mod sistematic", a atenţionat reprezentantul UNICEF.

Potrivit acesteia, alocarea bugetară pentru învăţământul preşcolar nu este una adecvată. "Pe lângă faptul că bugetul per total repartizat Educaţiei a scăzut considerabil în perioada crizei economice, poziţionând astfel România pe ultimul loc din UE în ceea ce priveşte investiţia în Educaţie, fondurile bugetare alocate învăţământului preşcolar au fost reduse, iar diferenţa a fost repartizată învăţământului de nivel terţiar", a afirmat Blanchet.

Recomandările UNICEF România vizează creşterea investiţiei în învăţământul preşcolar, atât din punct de vedere financiar, cât şi al resurselor umane, formarea educatorilor după modelul bunelor practici internaţionale, iar Educaţia trebuie să fie una incluzivă şi de înaltă calitate.

Alte recomandări prevăd extinderea duratei învăţământului obligatoriu de la 11 la 12 ani, precum şi includerea ultimului an de grădiniţă în cadrul învăţământului obligatoriu.

La rândul său, regional advisor education UNICEF Philippe Testot-Ferry a lăudat progresul privind creşterea accesului la Educaţie timpurie în România care a crescut în ultimii 12 ani.

"În situaţiile în care guvernelor le este greu să furnizeze trei ani de servicii de educaţie timpurie pentru toţi copiii, noi recomandăm un an de educaţie timpurie obligatorie pentru toţii copiii şi doi de educaţie timpurie pentru copiii care provin din medii dezavantajate. Trebuie să ne asigurăm că este îmbunătăţită calitatea serviciilor de educaţie timpurie, trebuie să ne asigurăm că există standarde în acest domeniu sau că ele sunt revizuite şi că sistemul de educaţie timpurie este unul incluziv, că îi cuprinde pe toţii copiii şi, în special, copiii cu dizabilităţi", a spus reprezentantul regional UNICEF. AGERPRES/(A,AS - autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.