COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 17 Intre 17:51 si 18:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie in Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 17 Intre 17:50 si 19:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 30...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină. in Județul Galaţi; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 17 Intre 17:30 si 18:15 se va semnala averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină de mici dimensiuni in Județul Argeş; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 17 Intre 17:00 si 18:30 se va semnala vijelie, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale care vor acumula 35...50 l/mp, intensificări ale vântului in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Oradea, 31 aug /Agerpres/ - Un număr de 15 mineri de la Băiţa au intrat luni în greva foamei, începând cu ora 15.00, a declarat pentru AGERPRES Gheorghe Pintea, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bihor.

'Am dispus ca o ambulanţă tip C, cu medic, să se deplaseze la faţa locului pentru ca oamenii să fie evaluaţi până la ora 19.00 pentru a şti care este starea lor de sănătate, ce boli au, ce vârstă etc. Deocamdată sunt 15 care au anunţat că intră în greva foamei. Sunt 14 bărbaţi şi o femeie, din rândul angajaţilor care protestează la suprafaţă, nu cei din subteran,' a declarat Gheorghe Pintea.

Protestele minerilor de la Mina Băiţa au început marţi, 25 august, când 11 mineri s-au baricadat în subteran. A doua zi, s-au alăturat acestora şi alţii, astfel încât, în prezent, în jur de 50 de mineri, atât de la firma de stat Băiţa SA, cât şi de la una privată, se află în continuare în subteran, iar alţi angajaţi ai companiei de stat protestează, în semn de solidaritate, la suprafaţă.

Minerii solicită să îşi poată continua activitatea la exploatarea de calcar, întreruptă de ANRM. De asemenea, protestatarii au solicitat oficialilor de la Ministerul Economiei şi de la ANRM să vadă, la faţa locului, condiţiile de muncă.

'Ei protestează pentru drepturile Băiţei Bihor privind exploatarea de calcar şi pentru avizul de calcar ce a fost retras de ANRM. Iar cei de la African Resources protestează pentru asocierea pe licenţa de exploatare a minereurilor polimetalice,' a declarat, pentru AGERPRES, Ovidiu Dăescu, directorul Băiţa SA.

Doi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) s-au deplasat joi, 27 august, în zonă, dar nu s-au întâlnit cu minerii, ci doar cu persoane din conducerea societăţilor, la sediul Băiţa din Ştei. Minerii au anunţat pentru ziua de luni, că începând cu ora 15,00 vor intra în greva foamei, până când "dreptul lor de a munci le va fi respectat", adică până la reluarea exploatărilor.

Ministerul Economiei a precizat, într-un comunicat, că, din anul 2004 şi până în prezent, firma S.C. Băiţa Bihor S.A exploatează calcar, prin exploatarea zăcămintelor de suprafaţă în baza acordului de asociere pe licenţa de exploatare nr. 999/1999, care este o licenţă doar de exploatare minereuri de adâncime.

'Cu toate că ştiau că obţin dreptul de exploatare calcar prin asocierea asupra licenţei de exploatare nr 999/1999 doar asupra zăcămintelor de adâncime, reprezentanţii S.C Băiţa Bihor S.A au extras din carierele de suprafaţă aproape 500.000 de tone de calcar, însuşindu-şi astfel fără drept profitul realizat prin această acţiune. Şi această posibilă faptă de natură penală a fost sesizată organelor judiciare competente,' se arată în comunicatul ministerului.

Ministerul Economiei a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie privind asocierea dintre S.C. Băiţa S.A., societate publică aflată în portofoliul MECT şi societatea privată Băiţa Bihor S.A., având în vedere existenţa unor indicii rpivind săvârşirea unor fapte de natură penală.

La rândul ei, ANRM a solicitat firmelor implicate în exploatarea de la Băiţa să facă demersurile legale pentru a obţine licenţa sau permisul de exploatare la suprafaţă a calcarului, deoarece din 2005 până în 2013 aceste firme au exploatat 'în afara legii'.

Activitatea companiei de stat SC Băiţa SA, care are 180 de angajaţi, este dependentă de cea a firmelor private SC Băiţa Bihor SA şi African Resources (fostă Mineral Mining), care au 79, respectiv 36 angajaţi, cele două firme private având contracte de întreţinere a echipamentelor şi de evacuare a apei din galerii cu firma de stat. AGERPRES/(A,AS-autor Eugenia Paşca, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.