COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 18-05-2025 ora 21 Intre 21:00 si 00:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Baia Mare, 24 aug /Agerpres/ - Lacul Albastru, monument al naturii situat la poalele Munţilor Gutâi, în apropierea vârfului Mogoşa (565 metri altitudine), va fi introdus în introdus în circuitul turistic judeţean, a declarat luni primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca.

"Lacul Albastru, renumit pentru culoarea albastru-verzuie, având o particularitate hidrochimică ce-l face atractiv atât pentru turiştii români şi străini merită a fi promovat ca destinaţie turistică. Lacul e situat în vecinătatea a două cabane montane renumite pentru pârtiile de schi, iar accesul din DN 18 pe un drum lateral care comunică spre cele două staţiuni montană asigură accesul turiştilor până în marginea lacului", a spus Dorin Paşca.

Turiştii care doresc să ajungă pe jos pot folosi o potecă marcată, dar se pot orienta apelând la un panou informativ întâlnit chiar în centrul oraşului Baia Sprie.

Specialiştii în geologie presupun că Lacul Albastru s-a format în perioada anilor 1919-1920 prin prăbuşirea unor galerii de mină situate pe vechiul filon Domnişoara. Lacul cu o suprafaţă de 0,5 ha este străjuit de o pădure de gorun şi pin, iar în jur lui s-a format un biotop specific. Apa lacului este puternic acidă având în conţinut ioni de sulf, dar şi o mineralizaţie sulfurată în care se regăsesc ioni de cupru care dau apei o culoare albastru-verzuie.

Lacul Albastru se află în custodia administraţiei Parcului Natural Munţii Maramureşului, fiind considerat un bun ştiinţific care trebuie conservat. În amontele lacului se află staţiunea şi lacul Mogoşa, pârtia de schi şi vârful Mogoşa unde funcţionează releul radioului şi televiziunii publice. La o distanţă foarte scurtă de lac se află staţiunea montană Şuior cu pârtiile de schi şi un lac special amenajat pentru delectarea turiştilor. AGERPRES / (AS - autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.