COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 30 iul /Agerpres/ - Directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", Alexandru Florian, a apreciat joi ca fiind un moment important pentru "adevărul istoric" al poporului român apariţia Legii 217/2015 care interzice organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

"Nu este o lege a cenzurii, nu împiedică discuţia despre anumite creaţii ale unor autori care în perioada interbelică au fost simpatizanţi sau chiar membri ai Mişcării Legionare, ci este una sincronizată cu celelalte legi care s-au dat în alte ţări membre ale UE, unde s-a considerat că pericolul fascist reprezintă un risc astăzi. Avem o datorie etică de a promova memoria victimelor Holocaustului. (...) Nu poţi să promovezi în spaţiul public o simbolistică legată de fascism şi în acelaşi timp să promovezi memoria victimelor. Sunt două lucruri în contradicţie. Această lege interzice cultul unor persoane care s-au făcut vinovate de apartenenţă la Mişcarea Legionară şi au fost condamnate", a explicat Alexandru Florian, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că există în spaţiul public românesc simboluri care fac referire la persoane care au fost condamnate pentru crime de război şi cărora li se promovează o imagine pozitivă.

"Nichifor Crainic are placă pusă de Academia Română cu aprobarea Primăriei pe strada Vasile Conta, Nichifor Crainic care a făcut parte din guvernarea Antonescu; mai este un bust al lui Mircea Vulcănescu în sectorul 2, fost subsecretar de stat la Ministerul de Finanţe şi condamnat pentru crime de război în baza Legii 312/1945 cu modificările ulterioare. Menţionez că legile în baza cărora au fost condamnaţi în procesele după Al Doilea Război Mondial sunt şi azi în vigoare, iar deciziile definitive sunt şi astăzi valabile. Toţi cei care le pun în discuţie minimalizează o legislaţie care a fost recunoscută de către trupele Aliate - SUA, URSS, Marea Britanie - împotriva Germaniei naziste, deci verdictele date în 1945 şi după sunt perfect legale şi astăzi şi trebuie să ţinem seama de ele", a adăugat acesta.

El a precizat că Legea 217/2015 reprezintă un instrument util pentru a preveni anumite manifestări de extremă dreapta de tip fascist în România şi deschide spaţiul public pentru a promova memoria victimelor Holocaustului.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 22 iulie Legea nr. 217/2015 ce prevede interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Legea aduce modificări Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2002.

Principalele completări fac referire la: interzicerea organizaţiilor şi a simbolurilor cu caracter legionar şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid şi de crime de război.

Articolul 2 este completat cu două noi alineate - e) şi f) - în care sunt definite Mişcarea Legionară şi Holocaustul din România. Conform articolului 6 din noua lege, negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. AGERPRES/(A, AS - autor: Mihaela Tudorache, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.