Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 28 iul /Agerpres/ - Ambasadorul României în SUA, George Maior, a primit marţi din partea Senatului Universitar al Academiei Tehnice Militare titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unei ceremonii la care au participat numeroşi invitaţi, printre care vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadori, personalităţi politice.

Titlul a fost conferit fostului şef al SRI de către preşedintele Senatului Universitar al Academiei Tehnice Militare, Laurenţiu Mărgărit, ca semn de recunoaştere la contribuţia de dezvoltare a învăţământului universitar şi cercetării ştiinţifice, precum şi la creşterea vizibilităţii pe plan naţional şi internaţional a Academiei Tehnice Militare.

Laurenţiu Mărgărit a apreciat, în discursul său, activitatea lui George Maior ca "om de stat", care s-a dovedit un bun co-negociator al aderării României la NATO, senator, ambasador, "dedicat unei profesii de importanţă majoră pentru securitatea naţională".

"Opera sa ştiinţifică scrisă sau transmisă prin lucrări de specialitate şi prin cursuri este utilă atât celor care acum îşi dezvoltă vocaţia, cât şi celor care peste timp vor dori să înţeleagă timpul nostru. Vă mărturisesc cu emoţie că întreaga comunitate academică a considerat pe deplin justificat şi îndreptăţit demersul onorific de astăzi, ca drum deschis încă din 2004. (...) Vă urăm succes deplin şi sănătate, precum şi clarviziunea necesară reprezentării României în SUA", a transmis rectorul Academiei Tehnice Militare, Cristian Barbu, la ceremonia desfăşurată în aula acestei instituţii de învăţământ.

La rândul său, George Maior a mulţumit pentru titlul onorific primit, precizând că Academia Tehnică Militară înseamnă foarte mult pentru ceea ce a crezut că trebuie realizat în mandatul pe care l-a avut la MApN.

Fostul şef al SRI, în prezent ambasador al României în SUA, a adăugat că decernarea acestei distincţii a fost "o surpriză plăcută".

"Istoria umanităţii a cunoscut multe aspecte de natură revoluţionară în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiei care a influenţat atât diplomaţia, cât şi natura războiului, geopolitica, condiţia umană până la urmă. Să ne gândim la apariţia armelor de foc, care au schimbat strategia de desfăşurare a războiului, la evoluţia modernă a comunicaţiilor care au influenţat atât de mult diplomaţia şi războiul, în general politica. Au fost momente semnificative, dar au fost încorporate cumva în fluxul istoriei şi lumea a putut raţionaliza aceste realizări", a afirmat Maior.

El a punctat că, în prezent, statele se confruntă din perspectiva dimensiunii cyber cu o "revoluţie tehnologică mai amplă ca niciodată". Maior a atras atenţia că există grupuri care folosesc această tehnologie pentru a crea disfuncţii în viaţa socială, în viaţa politică a statelor şi în modul în care acestea îşi duc strategia.

"Cred că pentru prima dată în istorie suntem într-o schimbare reală de paradigmă a relaţiilor internaţionale, a diplomaţiei, a informaţiilor. Mai cred cu tărie că un stat care se doreşte puternic astăzi trebuie să îşi ataşeze această dimensiune pe toate palierele, să o dezvolte şi adapteze la evoluţiile internaţionale tehnologice pentru a putea crea proiecţie de forţă, adică a-şi realiza interesele relaţionale", a completat George Maior, subliniind că investiţiile în această zonă cyber pentru un stat sunt "vitale" dacă vrea să îşi augmenteze puterea în sensul cel mai pozitiv cu putinţă.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a menţionat, cu această ocazie, importanţa Academiei Tehnice Militare pentru domeniul de securitate naţională, specialiştii formaţi aici fiind foarte apreciaţi de partenerii NATO şi UE.

"Trebuie să apreciem hotărârea Senatului Academiei de a acorda de titlul Doctor Honoris Causa domnului George Maior ca o apreciere a activităţii ştiinţifice şi profesionale. Domnul George Maior a dezvoltat în aceşti ani conceptul de securitate naţională, dar şi cooperarea între instituţiile din domeniul militar pentru a asigura obiectivele de securitate ale României, dar şi obiectivele pe care ni le-am asumat odată cu intrarea în NATO. Domnul Maior a fost secretar de stat la Ministerul Apărării într-o perioadă foarte complicată, când ne pregăteam să intrăm în NATO şi trebuiau luate măsuri de reformă a Armatei. De asemenea, ca senator al României (...) a contribuit decisiv la crearea sistemului de securitate de care ne bucurăm astăzi", a afirmat Duşa, felicitându-l şi urându-i succes în noua funcţie de ambasador în SUA.

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a arătat că "este o onoare" să participe la acest eveniment "de recunoaştere publică" a unui "român care a făcut ceva pentru ţara sa".

"Alături de alte instituţii, George Maior a pus umărul şi a întărit securitatea naţională a României. (...) Ca şef al SRI a crescut mult încrederea în această instituţie. Dacă România este o ţară sigură care generează securitate şi stabilitate, este respectată de partenerii internaţionali, acest lucru se datorează şi lui George Maior. Este o onoare pentru mine să mă număr printre prietenii săi", a spus Oprea. AGERPRES/(A,AS - autor: Mihaela Tudorache, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.