COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 05:35 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 22 iun /Agerpres/ - Lucrările la Arcul de Triumf sunt executate în proporţie de 84% şi se vor încheia înainte de 1 decembrie, a declarat luni primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

"Lucrările au început în ianuarie 2014. Acum sunt executate într-o proporţie de 84%, (...) durata de execuţie a restaurării Arcului de Triumf a fost prelungită, cu acordul finanţatorului, din cauza suspendării de către Ministerul Culturii a lucrărilor de restaurare a pietrei pe perioada iernii. Lucrarea va fi încheiată înainte de 1 decembrie, astfel încât să poată fi sărbătorită Ziua Naţională la locul ei obişnuit", a spus Oprescu, cu prilejul redării Muzeului "Casa Cesianu" circuitului turistic.

El a precizat că în ceea ce priveşte Arcul de Triumf se lucrează la restaurarea faţadelor şi a inscripţiilor. "Mă refer la textele de pe faţadele laterale distruse în perioada comunistă, care vor fi refăcute integral conform imaginii originale. S-au executat basoreliefurile, respectiv medalioanele cu chipurile regale", a menţionat acesta.

Lucrarea "Consolidare, reabilitare şi conservare Arcul de Triumf" este finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Prioritară a fost consolidarea monumentului, potrivit PMB. S-a utilizat aceeaşi procedură ca la sediul vechi al Primăriei Capitalei, izolarea antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibraţiile terenului şi introducerea izolatorilor antiseismici. Monumentul devine astfel rezistent la un cutremur de 9 grade pe scara Richter.

În martie 2014 a fost demarată execuţia şi montarea schelei la nivelul picioarelor Arcului de Triumf pentru efectuarea re-expertizării componentelor artistice de piatră şi prelevării probelor de laborator cu scopul de a supune spre avizare de către comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii restaurarea acestora. AGERPRES/ (A, AS - autor: Iulia Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.