Modifică dimensiunea fontului:
Sfântu Gheorghe, 22 mai /Agerpres/ - Un restaurant din municipiul Sfântu Gheorghe va organiza sâmbătă cea de-a patra ediţie a Festivalului florilor comestibile, unde vor putea fi degustate diverse preparate cu petale de trandafir, panseluţe, lalele, flori de soc, de dovleac şi salcâm.
Meniul a fost pregătit de maestrul bucătar Blasko Janos din Ungaria şi conţine, printre altele, fâşii de piept de pui cu petale de trandafir, cotlet alb cu flori de soc, baghete cu piept de pui sau ficat de pasăre şi panseluţe, supă-cremă de salvie, flori de dovlecel pane umplute cu mascarpone, pui cu flori de salcâm, orez cu fructe şi muşcate, precum şi curcan cu flori de liliac.
Maestrul Blasko Janos a declarat vineri, pentru AGERPRES, că în jurul nostru sunt o sumedenie de flori care conferă o savoare deosebită preparatelor culinare, însă, asemenea ciupercilor din flora spontană, acestea trebuie verificate înainte de a se prepara, deoarece unele nu pot fi consumate integral, doar petalele sau frunzele, iar altele pot fi consumate doar în anumite perioade ale anului. Printre florile comestibile se mai numără zorelele, gălbenelele, crăiţele, păpădia, levănţica, muşeţelul, florile de tei, talpa gâştii, limba mielului, etc.
Patronul restaurantului, Kovacs Istvan, a declarat că anul viitor, în paralel cu festivalul florilor comestibile, va organiza şi un festival al prăjiturilor de casă.
'Este al patrulea festival al florilor pe care îl organizăm, dar problema e că la noi vremea nu a fost chiar atât de călduroasă, aici primăvara e încă la început, nu prea s-a deschis salcâmul şi nici floarea de soc, care ar fi trebuit deja să înflorească. Aşa că am avut puţin probleme cu adunatul florilor şi ne gândim ca la anul să programăm festivalul puţin mai târziu, în luna iunie, în funcţie de cum va fi vremea. Am adunat toate florile de dovleac din curtea părinţilor mei, pentru că florile trebuie să fie cât mai puţin poluate şi nicidecum stropite cu diverse chimicale, vom aduna tot de acolo şi lalele galbene (...) Anul viitor vrem să facem şi un festival al prăjiturilor de casă ca pe lângă flori să mai fie şi dulciuri tradiţionale (...) Pregătirile pentru festivalul de mâine sunt aproape gata, ne vom apuca dimineaţă de preparat şi la prânz le vom putea servi specialităţile', a declarat Kovacs Istvan.
El a mai spus că oaspeţii vor putea consulta lista florilor comestibile şi toxice şi chiar vor putea învăţa câteva reţete de la maestrul Blasko Janos, care are o vastă experienţă culinară, iar de 15 ani experimentează şi inventează tot felul de reţete pe bază de flori. AGERPRES / (A - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.