COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Râmnicu Vâlcea, 19 mai /Agerpres/ - O pictură unicat în Vâlcea, veche de 100 de ani, reprezentând-o pe Maica Domnului cu trei mâini, este o atracţie pentru pelerinii care trec prin comuna Buneşti, în drumul spre Horezu, a declarat, pentru AGERPRES, primarul localităţii, Viorel Radi.

"Această troiţă este de fapt simbolul nostru, ne ocroteşte comuna aşa cum a ocrotit în ultima sută de ani drumeţii care mergeau pe drumul Horezului dinspre Râmnicu Vâlcea. Troiţa era aşezată la loc cu popas, aici era şi un han şi creştinii se închinau la această icoană minunată, reprezentând-o pe Maica Domnului cu trei mâini şi care-l ţine în braţe pe pruncul Iisus. Primăria s-a ocupat de reabilitarea picturii din fonduri proprii, am amenajat un spaţiu verde în jurul acestei troiţe", a precizat edilul din Buneşti.

Despre simbolistica acestei icoane există două variante, una expusă de profesorul Demetrie Ion şi care arată că în momentul în care Irod ar fi dat ordin să fie ucişi toţi pruncii născuţi în Nazaret, Maica Domnului l-a protejat pe pruncul Iisus să nu cadă victimă urgiei regelui Iudeii.

Cea de a doua variantă susţinută de biserică are ca centru povestea Sfântului Ioan Damaschin, relatând istoria icoanei similare aflată pe Muntele Athos. Potrivit tradiţiei, o icoană a Maicii Domnului era zestrea de familie a Sfântului Ioan Damaschin şi o avea în casa lui din Damasc, chiar când fusese întâiul sfetnic al stăpânitorului saracinilor, califul musulman Ualid (705-715). După ce Sfântul Ioan Damaschin a ţinut cuvântările pentru apărarea icoanelor, iconoclaştii i-au tâiat mâna dreaptă. Atunci Sfantul Ioan, ţinând mâna sa tăiată, a căzut înaintea acestei icoane a Maicii Domnului, cerând să-l vindece, şi Maica Domnului într-adevăr a vindecat mâna Sfântului, care s-a lipit la locul ei. Drept mulţumire şi recunoştinţă, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos, astfel încât dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână. AGERPRES / (AS - autor: Liviu Popescu, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.