Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 24 mar /Agerpres/ - Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a transmite Parlamentului, spre reexaminare, Codul Silvic va întârzia nejustificat punerea în aplicare a unei legislaţii menite să apere micii proprietari de pădure şi să combată tăierile ilegale, a declarat marţi, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu.
'Desigur, este dreptul constituţional al domnului preşedinte Klaus Iohannis de a transmite, spre reexaminare, anumite proiecte de lege, iar acest drept nu poate fi comentat. Din păcate însă, decizia domniei sale nu face decât să întârzie nejustificat punerea în aplicare a unei legislaţii corecte şi moderne, menită să apere micii proprietari de pădure, să combată tăierile ilegale şi să stimuleze extinderea fondului forestier naţional, în special în regiunile cu deficit mare de pădure. Vă dau numai un exemplu: un articol nou introdus în Codul Silvic are ca obiectiv să protejeze industria de profil din România, să reducă exportul de buşteni şi să stimuleze exportul produselor finite. Nu înţelegem de ce Administraţia Prezidenţială critică tocmai aceste măsuri care sunt de natură să protejeze firmele româneşti, fără a atinge obligaţiile României cu privire la mediul concurenţial. Am convingerea că Parlamentul va proceda la reexaminarea Legii în procedură de urgenţă, iar aceasta va fi retransmisă preşedintelui spre promulgare în cel mai scurt timp, astfel încât industria silvică din România să nu fie afectată', a afirmat Gavrilescu.
Ministrul Mediului declara, luni, în cadrul unei eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Pădurilor, că noul Cod Silvic îşi va intra 'în drepturi' imediat după ce va fi promulgat.
'Abia aştept să fie promulgat şi să îşi intre în drepturi, pentru că foarte mulţi aţi lucrat la noul Cod Silvic, aţi adus amendamente. Este un Cod care trebuia să fie împrospătat pentru că acesta avea o vechime de peste 8 ani şi nu era aliniat la toate cerinţele şi necesităţile noastre. Codul Silvic a plecat în termen de la camera decizională - Camera Deputaţilor - şi bănuiesc că, în perioada următoare, legea va fi promulgată. Nu cred că se va întoarce la Parlament pentru modificări, pentru că s-a muncit doi ani de zile, au fost foarte multe dezbateri pe Codul Silvic. Eu cred că este mult mai bun decât cel după care funcţionăm astăzi", a spus Graţiela Gavrilescu.
În data de 25 februarie 2015, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Codului Silvic, act normativ iniţiat de către mai mulţi parlamentari social-democraţi.
Premierul Victor Ponta a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că a fost un efort de doi ani pentru ca la Guvern şi apoi la Parlament să fie adoptat acest Cod Silvic, 'de care România şi pădurea aveau nevoie".
Potrivit actului normativ, valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi. Un operator sau un grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie sau negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale I, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul în care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achiziţionat.
Proiectul de lege prevede că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 hectare şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 metri pătraţi, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 hectare.
Accesul public în fondul forestier naţional cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul şeful ocolului silvic, se mai arată în proiect. Totodată, actul normativ mai stipulează că preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 - Codul silvic pe motiv că limitează activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici.
AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.