COD GALBEN: 07-05-2025 ora 10 Intre 7 mai, ora 12 – 7 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Tulcea, 9 feb /Agerpres/ - Arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) "Gavrilă Simion" au descoperit părţi din clădiri antice în timpul săpăturilor efectuate la cetatea Halmyris pentru amenajarea unui punct de informare turistică.

Cercetările de la Halmyris s-au derulat în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013 care are drept obiectiv punerea în valoare a patrimoniului arheologic, valoarea finanţării nerambursabile a proiectului fiind de 593.695 de lei.

"La Halmyris, până la o adâncime de aproximativ patru metri, s-au descoperit mai multe părţi din clădiri antice. Neputându-le demonta, ele au fost înregistrate corespunzător normelor arheologice şi vor fi valorificate prin montarea în podeaua construcţiei viitorului punct de informare turistică, vizitatorii urmând să fie informaţi cu privire la aceste descoperiri", a declarat pentru AGERPRES directorul ICEM, Sorin Ailincăi.

În contextul acestor descoperiri, conducerea instituţiei publice din subordinea Consiliului Judeţean Tulcea a solicitat o prelungire a termenului de finalizare a proiectului până la finele anului în curs. "Acum, suntem pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiilor de construcţie. Avem o întârziere de o lună şi jumătate datorată săpăturilor complexe de la Halmyris, dar până la finele anului trebuie să încheiem proiectul", a menţionat Sorin Ailincăi.

Referindu-se la celelalte două proiecte cu acelaşi obiectiv, promovarea patrimoniului arheologic prin amenajarea unor puncte de informare turistică, ce se derulează la cetatea Enisala şi la cetatea Argamum, reprezentantul ICEM "Gavrilă Simion" a afirmat că acestea au termen de realizare tot sfârşitul anului în curs.

"Tot la sfârşitul acestui an se vor încheia lucrările de amenajare a Basilicii paleocreştine de la Niculiţel, monument unic de arhitectură în Europa", a precizat directorul Sorin Ailincăi.

Proiectul de reabilitare a Basilicii din Niculiţel, început anul trecut, este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi are o valoare totală de 11.424.309 lei, din care 750.195 de lei reprezintă contribuţia CJ.

Anul trecut, conducerea ICEM "Gavrilă Simion" a anunţat începerea a trei proiecte de promovare turistică a trei situri de importanţă naţională - Enisala, Argamum şi Halmyris -, valoarea totală a proiectelor finanţate prin POP 2007-2013 fiind de 1,98 de milioane de lei, din care circa 1,7 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Situată pe malul drept al braţului Sfântu Gheorghe al Dunării, cetatea Halmyris, construită la începutul secolului al II-lea ca fortificaţie romană, a fost o importantă staţie a flotei dunărene Classis Flavia Moesica, lucru certificat şi de numele purtat de aşezarea din jurul castrului - vicus classicorum, satul corăbierilor. În secolul al IV-lea a fost unul dintre cele 15 oraşe importante ale provinciei Scythia Minor, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare aici ridicându-se o basilică episcopală. În anul 2001, sub altarul acestui monument s-a descoperit o criptă care adăpostea rămăşiţele pământeşti ale martirilor Epictet şi Astion, cei mai vechi sfinţi ale căror moaşte au fost descoperite pe teritoriul României.

Monument de arhitectură militară unic în România, cetatea Enisala a fost construită de genovezi în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, apoi pentru o scurtă perioadă a revenit domnitorului român Mircea cel Bătrân care a pierdut-o în favoarea Imperiului Otoman.

Primul oraş de pe teritoriul României, cetatea Argamum, a fost întemeiat de grecii din Asia Mică, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului. Dintre monumentele reprezentative ale sitului sunt de amintit cel mai vechi mormânt grecesc din Bazinul Mării Negre, care datează de la mijlocul sec. al VII-lea î.Hr. şi o serie de edificii publice şi private din perioada romană, pretoriul, patru bazilici paleocreştine, locuinţe şi o parte din reţeaua stradală. AGERPRES/(A - autor: Luisiana Bîgea, editor: Ştefan Gabrea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.