Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 17 ian /Agerpres/ - Principesa Margareta consideră că aniversarea a 25 de ani de la întoarcerea sa în ţară şi de activitate a Fundaţiei care îi poartă numele reprezintă o mare împlinire pentru ţara noastră.
"E greu de spus în cuvinte. E un sentiment de mare împlinire pentru ţara noastră", a declarat, sâmbătă, principesa Margareta, pentru AGERPRES, la evenimentul de debut al acţiunilor dedicate împlinirii a unui sfert de veac de la întoarcerea sa în ţară, organizate de Casa Regală.
Acţiunea, organizată de Fundaţiei Principesa Margareta a României (FPMR), s-a desfăşurat în sala Gheorghe Focşa de la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", reunind beneficiari şi voluntari ai Fundaţiei.
Publicul a putut descoperi programele inter-generaţionale prin ateliere interactive, în compania beneficiarilor copii, tineri şi vârstnici, a voluntarilor şi a echipei Fundaţiei. Activităţi precum lecţia de muzică clasică, clubul de lectură între generaţii, "gânduri peste ani" şi întâlnirile demonstrative "speed-dating" au avut rolul de a prezenta într-un mod accesibil experienţa educaţiei la "Centrul Comunitar Generaţii", cursurile de meserii, bursierii "Tinere Talente" şi voluntariatul în sprijinul vârstnicilor singuri din cadrul programului "Niciodată singur".
În aceeaşi zi, Palatul Elisabeta va găzdui, la ora 19,00, seara dedicată celor 25 de ani de activitate a Fundaţiei Principesa Margareta a României, la care vor lua parte principesa Margareta, principele Radu, precum şi principesa Sofia şi principesa Maria, colaboratori şi susţinători ai Fundaţiei şi proiectelor acesteia.
"Am creat, alături de Regele Mihai, tatăl meu, Fundaţia Principesa Margareta a României cu 25 de ani în urmă, atunci când am păşit pentru prima oară în ţară. Din acel moment, fundaţia a ajutat zeci de mii de copii, tineri şi vârstnici prin programe integrate şi durabile, la nivelul întregii ţări, care au întărit comunităţile locale şi au redat românilor demnitatea şi speranţa. Astăzi, fundaţia promovează modelul intergeneraţional. Cred că este un exemplu pentru societate şi un câştig pentru viitor. Fiecare întâlnire dintre vârstnici şi tineri este o experienţă de viaţă. Este profund impresionant să vezi cum între două persoane din generaţii diferite se leagă relaţii puternice de prietenie. În toţi aceşti ani nu am fost singură în eforturile mele, ci am avut alături oameni excepţionali, din multe ţări, care mi-au împărtăşit idealurile şi au susţinut Fundaţia Principesa Margareta a României, din dorinţa de a asigura un trai mai bun copiilor, tinerilor şi vârstnicilor afectaţi de sărăcie, boală şi singurătate. Privesc în urmă cu gratitudine spre toţi cei care au format familia de un sfert de secol a fundaţiei noastre. Ei, toţi, împreună, dau un nepreţuit exemplu de responsabilitate, altruism şi spirit civic lumii de astăzi", declară principesa Margareta a României, pe site-ul FCMR.
Cu acelaşi prilej, principesa va decora, duminică, în numele regelui, o serie de personalităţi din România, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, iar de la ora 11.00 va vizita, alături de personalităţi din străinătate, studioul 4 al Televiziunii Române, locul de unde au fost transmise evenimentele din decembrie 1989.
Tot duminică, principesa Margareta şi principele Radu vor lua parte în cursul serii, la ora 18,00, la un concert de gală la Ateneul Român, la reuşita căruia îşi vor da concursul Camerata Regală, violonistul Remus Azoiţei, precum şi Corul Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Horia Andreescu.
Seara se va încheia cu un dineu oficial găzduit de Palatul CEC, la ora 20,00, în prezenţa principesei moştenitoare şi a principelui Radu, la care vor lua parte 200 de invitaţi, personalităţi din străinătate, dar şi reprezentanţi ai tuturor domeniilor societăţii româneşti, care au susţinut Familia Regală în ultimii 25 de ani.
FPMR a fost înfiinţată în 1990 de principesa Margareta a României, împreună cu tatăl său, regele Mihai I, în prezent aceasta sprijinind copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii.
De-a lungul celor 25 de ani de activitate, FPMR a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile, sănătăţii şi culturii, proiecte ce şi-au adus contribuţia la reînnoirea spirituală şi socială a României.
După o întrerupere de 42 de ani, la 18 ianuarie 1990, păşea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale. În acea zi, la ora 15.00, avionul de Geneva o aducea la Bucureşti pe principesa Margareta, însoţită de sora sa, principesa Sofia. Regele Mihai I a încredinţat primei sale fiice misiunea de a-l reprezenta în ţară, pentru prima oară de la plecarea în exil, în zorii zilei de 4 ianuarie 1948, menţionează sursa citată. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Adrian Drăguţ)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.