Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 22 dec /Agerpres/ - La 25 de ani de la schimbarea de regim, românii nu ştiu adevărul în legătură cu ce s-a întâmplat în decembrie 1989 şi cei mai mulţi consideră că evenimentele de atunci au fost iniţiate din interiorul României, relevă un sondaj INSCOP - Adevărul dat publicităţii luni.
Potrivit sondajului, 78,3% dintre români nu cred că ştiu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989, 16,8% consideră că ştiu adevărul şi 4,9% reprezintă non-răspunsuri.
Segmentul peste 50 de ani crede în măsură mai mare decât celelalte că ştie adevărul despre evenimente.
Rugaţi să se pronunţe cu privire la evenimentele din decembrie 1989, 33,5% dintre români cred că acestea au reprezentat voinţa poporului român, care s-a revoltat împotriva sistemului comunist. 33,4% cred că mai degrabă a fost o lovitură de stat dată de persoane care au încercat să îl îndepărteze pe Ceauşescu, în timp ce 20,9% consideră că evenimentele au fost consecinţa deciziei marilor puteri de a desfiinţa sistemul comunist în Europa de Est.
12,3% nu au ştiut sau nu au răspuns. Pe segmente de vârstă, cei mai convinşi de autenticitatea Revoluţiei sunt românii peste 50 de ani (36,4% dintre ei cred că a fost voinţa poporului).
Cei între 31-50 de ani (34,7% dintre ei) şi cei peste 50 de ani (35,8% dintre ei) sunt în cea mai mare proporţie convinşi şi de varianta loviturii de stat. Cea mai mare proporţie de non-răspunsuri (28,2% din acest segment) apare la cei sub 30 de ani.
49,5% dintre respondenţi cred că evenimentele din decembrie 1989 au fost iniţiate din interiorul României, în timp ce 36,2% cred că au fost iniţiate din afara României. 14,2% nu au ştiut sau nu au răspuns.
Cele mai multe non-răspunsuri (26,9%) sunt la segmentul care nu a avut contact direct cu perioada - 18-30 de ani.
Legat de rolul jucat de diferite personalităţi la evenimentele din decembrie 1989: cea mai bună imagine o are Sergiu Nicolaescu (45,3% apreciază un rol mai degrabă pozitiv), urmat de Petre Roman (44,8% pozitiv), Ion Iliescu (41,2%) şi Mircea Dinescu (39,9%).
Silviu Brucan este văzut cu un rol mai degrabă pozitiv de 32,9% dintre români şi Laszlo Tokes - de 25,8%. Dan Iosif este apreciat ca având un rol pozitiv de 23% dintre români, Victor Stănculescu - 22%, Gelu Voican Voiculescu - 20,4%, Virgil Măgureanu - 19,4%.
Cele mai puţin cunoscute personaje de la Revoluţie sunt Dan Iosif - 16,7% nu au auzit de el, Virgil Măgureanu - 15,8%, Victor Stănculescu - 12,1%, Silviu Brucan - 10,6%, Gelu Voican Voiculescu - 10%.
În ceea ce priveşte procesul soţilor Ceauşescu, 68,4% dintre români cred că acesta a fost incorect, 12,7% consideră că a fost un proces corect, 10,5% susţin că nu ştiu sau nu au cunoştinţă despre acest eveniment şi 8,4% nu răspund.
70,7% dintre români cred că verdictul în procesul soţilor Ceauşescu a fost unul incorect, 10,7% consideră că a fost corect, 9,1% nu cunosc evenimentul. 9,5% reprezintă non-răspunsuri.
Persoanele peste 30 de ani cred în mult mai mare măsură decât cele sub 30 de ani că a fost vorba de un proces incorect. Cele mai multe non-răspunsuri apar la segmentul 18-31 de ani.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie. Pachetul de întrebări privind evenimentele din decembrie 1989 a fost realizat împreună cu revista Historia.
Volumul eşantionului a fost de 1.076 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%.
Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. AGERPRES/(AS - autor: Antonia Niţă , editor: Georgiana Tănăsescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.