COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Miercurea Ciuc, 8 nov /Agerpres/ - Recordul mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală a fost doborât sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, unde au fost pregătite 27.104 sarmale, de aproape trei ori mai multe decât precedentul record.

Pregătirile pentru doborârea recordului Guinness au început în urmă cu mai multe săptămâni, iar performanţa a fost posibilă datorită implicării unui număr mare de voluntari, a unui lanţ de supermaerketuri şi a autorităţilor din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe.

250 de voluntari din judeţele Harghita, Covasna, dar şi din Braşov au început să învelească sarmalele vineri seară şi au muncit susţinut timp mai multe ore, până după miezul nopţii. Voluntarii au fost supravegheaţi de 14 maeştri bucătari din România şi Ungaria, care au fost atenţi la toate detaliile, astfel încât rezultatul să fie unul delicios.

Coordonatorul maeştrilor bucătari, chef Benedek Arpad, a declarat că pentru pregătirea sarmalelor s-au folosit 780 kg de carne, 156 kg orez, 117 kg ceapă, 20 kg boia de ardei, patru kilograme de piper, cinci kilograme de usturoi. De asemenea, s-au folosit aproape trei tone de varză murată, preparată de o firmă din Odorheiu Secuiesc.

"A fost respectată reţeta de pe vremea bunicilor noştri şi toate condimentele şi ingredientele sunt naturale. Pregătirea foilor de varză şi a tuturor detaliilor a început în urmă cu două săptămâni" , a declarat Benedek Arpad, care a recunoscut că este foarte mândru de această realizare.

Sarmalele au fost puse la foc sâmbătă, în jurul orei 5,00, şi au fiert peste opt ore. Şi oala în care ele au fost fierte a fost realizată de specialişti din Harghita şi are dimensiunile impresionante.

Inginerul Papp Jeno, care a proiectat şi realizat oala, după ideile organizatorilor şi împreună cu firme din Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc, a povestit că nu a fost deloc uşor să o construiască, dar toate problemele apărute pe parcurs au fost rezolvate.

"Construirea oalei a durat aproape o lună de zile, având în vedere timpul scurt şi multiplele probleme tehnologice care s-au ivit la această lucrare, pentru că dimensiunea a fost foarte mare şi am întâlnit probleme tehnice pe care nu le-am mai întâlnit până acum. Oala are un volum interior de 4,6 metri cubi, diametrul este 3,1 m, iar înălţimea aproape 70 de centimetri. (...) Sub oală sunt 96 de kilowaţi încorporaţi de rezistenţe şi automatizarea a ţinut loc de făcăleţul meşterilor, pentru că nu au avut practic nicio treabă, decât să se uite dacă ingredientele s-au fiert bine, dacă sarmalele sunt gata", a spus Papp Jeno. Inginerul a povestit, cu umor, că "oala se poate utiliza şi ca bazin de înot", având la cântărirea primară 1.795 de kilograme. Aceasta a fost compartimentată ca o formă de tort, în fiecare compartiment intrând 1.104 sarmale.

După ce sarmalele au fost fierte şi lăsate aproape o oră "să se liniştească", oala a fost cântărită cu ajutorul unei macarale, toţi cei implicaţi în organizare trecând prin mari emoţii.

"Suntem aici de peste 30 de ore. Avem emoţii acum, la cântărire, sperăm că nu am lucrat degeaba", a mărturisit unul dintre maeştrii bucătari.

Emoţiile s-au risipit şi au fost înlocuite de bucurie şi entuziasm după ce reprezentanta Guinness World Records Limited, Annabel Lawday, a validat recordul şi a înmânat organizatorilor mult râvnitul certificat.

"Am verificat dacă au fost respectate regulile şi pot să spun că recordul mondial a fost doborât. Astăzi avem un nou record mondial", a afirmat Annabel Lawday. Ea a fost şi prima persoană care a gustat din sarmalele-record şi a recunoscut că sunt foarte gustoase.

Evenimentul de la Odorheiu Secuiesc s-a numit "Record mondial pentru comunitate", întrucât implicarea voluntarilor a fost esenţială, iar la final sarmalele au ajuns la toţi participanţii la manifestare, dar şi la 4.000 de asistaţi sociali de la mai multe orfelinate şi azile de bătrâni din zonă. De asemenea, câte o instituţie de protecţie socială din cele cinci oraşe coorganizatoare au primit din partea sponsorului principal 27.104 lei, adică echivalentul în lei a numărului de sarmale preparat.

Participanţii au putut asista şi la un un spectacol multietnic, care a avut loc pe o scenă amenajată în Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, unde au evoluat ansambluri folclorice româneşti, ale maghiarilor, grecilor, sârbilor, ucrainenilor sau romilor.

"Toate etniile care trăiesc în România cred că sarmaua e mâncarea lor tradiţională. Tocmai de aceea am invitat ansambluri folclorice care reprezintă etniile care au în bucătăria lor sarmalele. Am dorit să doborâm acest record pentru că noi credem că performanţa e un lucru important şi vrem să arătăm oamenilor că se pot face lucruri măreţe, adevărate şi cu succes", a declarat Komoroczy Zsolt, reprezentantul sponsorilor.

Precedentul record mondial îi aparţine bucătarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregătit 10.300 de sarmale, într-o oală mult mai mică, de 1.418 litri.

Este pentru prima dată când se reuşeşte doborârea unui record Guinness în judeţul Harghita. AGERPRES/(AS - autor: Gina Ştefan, editor: Ştefan Gabrea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.