Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 19 sep /Agerpres/ - Un centru Hospice Casa Speranţei a fost deschis vineri în Capitală în prezenţa celui care a adus sistemul îngrijirii paliative în România, Graham Perolls, şi a prinţesei Marina Sturdza, dar şi a finanţatorilor acestei instituţii.
Centrul, aflat lângă Lacul Plumbuita, a fost inaugurat la cinci ani de la demararea efectivă a proiectului, cu o investiţie de peste 5,7 milioane de euro, sumă provenită de la donatorii care susţin acest centru. Desfăşurat pe trei niveluri, ce măsoară în total 3.421 de metri pătraţi, Centrul Hospice este prima şi singura unitate cu servicii integrate de medicină paliativă din Bucureşti.
Reprezentanţii centrului au declarat vineri, într-o conferinţă de presă anterioară momentului inaugural, că, în momentul în care va funcţiona la capacitate maximă, Hospice va oferi anul îngrijire paliativă pentru 2.000 de pacienţi ce suferă de boli incurabile.
Centrul include, pe lângă cabinetele de consultaţii, două unităţi, una pentru adulţi şi alta pentru copii, care includ 23 de paturi, aceste unităţi nefiind încă date în folosinţă. Pentru a deschide aceste unităţi, organizaţia are nevoie de 390.000 de euro, care acoperă nouă luni de funcţionare.
Referitor la îngrijirea paliativă, Daniela Moşoiu, director al departamentului de Educaţie, Strategie şi Dezvoltare Naţională în cadrul Hospice, a declarat că acest tip de serviciu înseamnă "o însoţire a bolnavului şi familiei pe parcursul unei boli care ameninţă viaţa".
În ceea ce priveşte cifrele referitoare la acest tip de îngrijire - care include consiliere socială, psihologică şi spirituală a bolnavilor şi familiilor lor - Daniela Moşoiu a spus că în România doar 9 la sută dintre cei ce suferă de o boală incurabilă beneficiază de aceste servicii.
"Există 17 judeţe în care nu există servicii de îngrijire paliativă", a completat aceasta.
În centrul Hospice nou inaugurat lucrează deocamdată patru medici, 13 asistente medicale, 13 asistenţi sociali, un psiholog, un kinetoterapeut şi un consilier spiritual.
Hospice Casa Speranţei a apărut în România în 1997, în Braşov, primul serviciu oferit fiind îngrijirea la domiciliu a bolnavilor. În 2002 a fost deschisă prima unitate Hospice în Braşov, iar în 2005, echipa Hospice a început să ofere îngrijire la domiciliu pentru bolnavii din Bucureşti, pentru ca în 2008 să demareze iniţiativa de a deschide un centru Hospice.
La evenimentul de inaugurare au participat, de asemenea, ducesa de Norfolk şi Dominic de Habsburg.
"Cred că ne aflăm cu toţii astăzi aici dintr-un singur motiv - am fost mişcaţi de suferinţa altora şi am vrut să facem şi noi ceva. Am fost nevoiţi să depăşim multe obstacole, dar am fost permanent motivaţi de nevoile pacienţilor cu boli incurabile din acest oraş", a declarat Graham Perolls, fondatorul Hospice Casa Speranţei.
La rândul său, Dominic de Habsburg şi-a amintit de dedicarea bunicii sale, Regina Maria, pentru cauza celor suferinzi şi de faptul că a fost asistentă medicală în timp de război şi chiar a fondat instituţii în România unde cei suferinzi erau îngrijiţi.
"La puţin timp după ce Castelul Bran a fost retrocedat familiei mele, l-am cunoscut pe Graham alături de echipa sa, care m-a rugat să îl ajut. Am spus atunci 'Graham, de-abia am primit înapoi o clădire goală şi trebuie să ne revenim. Nu ştiu cât pot să te ajut'. El mi-a spus 'Înţeleg, dar familia ta are o tradiţie de a avea grijă de cei bolnavi, aşa că poate putem face ceva împreună', iar eu am fost de acord", a spus Dominic de Habsburg.
La rândul său, ducesa de Norfolk, o susţinătoare a cauzei Hospice, a caracterizat inaugurarea drept "un moment special" şi "un miracol". AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.