Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 16 sep /Agerpres/ - Organizaţiile neguvernamentale din România s-au confruntat cu înrăutăţirea situaţiei finanţării în 2013, dar şi cu o scădere a încrederii publice, a declarat directorul de programe al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Valentin Burada, marţi, cu prilejul prezentării Indexului sustenabilităţii ONG-urilor pe anul trecut.
"Sustenabilitatea financiară rămâne una dintre cele mai mari preocupări pentru societatea civilă, a fost aşa ani la rând. Discuţiile cu experţii care au participat la Index au arătat că situaţia se înrăutăţeşte. O altă schimbare de anul trecut este faptul că încrederea publică în societatea civilă pentru prima dată în ultimii ani a scăzut", a spus Burada.
El a precizat că în comparaţie cu anii trecuţi sustenabilitatea societăţii civile în România este în scădere.
"Aceste schimbări în scorul general sunt legate de problemele de sustenabilitate financiară, dar asta nu este aria principală de preocupare, principala zonă fiind dimensiunea advocacy, unde am fost martori anul trecut la deteriorarea relaţiei între societatea civilă şi Guvern - nu înseamnă că societatea civilă nu a fost activă în încercarea de promovare a agendei sale, problema a fost de partea cealaltă, a dialogului unde lucrurile au devenit complicate, spaţiul dedicat advocacy a fost închis din mai multe motive. De asemenea, presiunea mai mare a Guvernului asupra societăţii civile a influenţat imaginea publică a societăţii civile", a arătat Burada.
Potrivit reprezentantului FDSC, România continuă să fie în urma mai multor ţări din regiune în ceea ce priveşte sustenabilitatea organizaţiilor societăţilor civile, cu excepţia Sloveniei, arătând că aceasta a fost tendinţa de la început.
"Ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii ani nu este un lucru unic, se întâmplă şi în alte ţări din vecinătate, fiind vorba de un trend în ceea ce priveşte societatea civilă", a mai arătat Burada.
El a mai spus că reglementările legislative care privesc ONG-urile nu au înregistrat schimbări majore, la fel şi capacitatea organizaţională a acestora.
"Scorul pentru sustenabilitatea financiară a organizaţiilor societăţii civile rămâne scăzut, din cauza impactului crizei financiare. Pe de altă parte, avem înrăutăţirea finanţării publice pentru ONG-uri, dar şi investiţii mai mici din partea sectorului privat", a adăugat Burada.
De asemenea, el a afirmat că furnizarea de servicii devine din ce în ce mai grea pentru organizaţiile neguvernamentale.
"Anul trecut s-a petrecut o inversare a trendului privind creşterea imaginii publice în organizaţiile societăţii civile. A fost straniu având în vedere nivelul ridicat al mobilizării. Ne-am fi aşteptat la o creştere a încrederii în societatea civilă", a apreciat Burada.
Angela Gemza, ataşat de presă la Ambasada SUA în România, a subliniat că organizaţiile neguvernamentale pot face schimbări în societate şi a reafirmat sprijinul constant pe care Administraţia Statelor Unite l-a acordat acestui sector.
În Index se arată că sustenabilitatea organizaţiilor societăţii civile în România a fost afectată de o serie de regrese în 2013, inclusiv din cauza presiunii crescânde a autorităţilor publice asupra organizaţiilor, dar şi din cauza reflectării negative a activităţii societăţii civile de către mass-media.
"În ciuda crizei economice persistente şi a criticilor privind corupţia politică, puterea a deţinut o majoritate stabilă şi substanţială în Parlament, legislativul fiind aproape lipsit de Opoziţie. Societatea civilă a devenit astfel principalul factor de presiune pentru respectarea statului de drept şi împotriva tendinţelor antidemocratice, corupţiei, lipsei de transparenţă şi a proastei gestiuni a resurselor publice", se precizează în document.
Lansarea "Indexului Sustenabilităţii Organizaţiilor Societăţii Civile pentru Europa Centrală şi de Est - 2013" a fost organizată de USAID şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.