COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 08:45 si 13:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...60 km/h. in Zona joasă a județului Alba , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Râmnicu Vâlcea, 25 iun/Agerpres/ - Oraşul Băile Govora din judeţul Vâlcea, cunoscut ca staţiune balneologică, are o particularitate mai puţin ştiută de public, în sensul că este singurul oraş din ţară care are centrul istoric în afara localităţii.
Oraşul Băile Govora, aflat la o distanţă de 20 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, este considerat "bătrâna doamnă a turismului românesc, înfiinţată ca staţiune de prim-ministrul I.C. Brătianu şi cunoscut fiind pentru apele iodurate şi pentru calitatea aerului, aerosolii de aici fiind recomandaţi bolnavilor care au tulburări respiratorii.
Însă, oraşul nu a fost atestat documentar, spune primarul Govorei, Mihai Mateescu, pe teritoriul actual, ci la 5 km spre est, centrul sau vatra localităţii fiind Mănăstirea Govora, una din cele mai vechi mănăstiri din Ţara Românească, ctitorie atribuită domnitorului Vlad Dracul.
De altfel, Mănăstirea Govora este cunoscută şi prin faptul că aici s-a născut limba română scrisă, mărturie fiind celebra Pravilă de la Govora din 1640, prima culegere de legi scrisă în limba română.
În jurul Mănăstirii Govora s-a dezvoltat o comunitate care poartă numele de Govora ca şi râul care trece prin apropiere. Mănăstirea şi satul Govora sunt, astfel, considerate leagănul sau centrul istoric al govorenilor.
Numai că la sfârşitul secolului al XIX-lea sunt descoperite la vest de această aşezare izvoarele medicale şi, astfel, se pun bazele viitoarei staţiuni Băile Govora. Centrul de greutate se mută dinspre Mănăstire şi satul Govora spre staţiune, iar în 1968, când sunt delimitate administrativ noile hotare ale localităţilor, oraşul Băile Govora pierde centrul istoric, mănăstirea şi localitatea Govora, acestea devenind componente ale comunei vecine, Mihăeşti.
"Este un lucru ciudat ca vatra oraşului, efectiv centrul istoric, să fie în afara localităţii. Suntem singurul oraş din ţară care purtăm un nume, dar etimologia acestuia este în afară. Amuzant, nici râul Govora nu trece pe la noi prin oraş. Tot ce ţine de Govora veche este la vecini. Consiliul Local a aprobat, mai demult, să se facă un referendum ca satul Govora să revină oraşului ca şi cartier şi implicit şi Mănăstirea. Primăria din Mihăeşti s-a opus, însă, acestei iniţative. S-a încercat chiar introducerea temerii în oameni că, dacă trec la oraş, cresc impozitele, dar vreau să spun că impozitele din Băile Govora sunt la fel ca cele din Mihăeşti", a declarat pentru AGERPRES, primarul govorean Mihai Mateescu.
Acesta spune că s-au trimis memorii la toţi cei trei preşedinţi ai României de după 1990, pentru a se rezolva această "anomalie administrativă", dar fără nici un rezultat. AGERPRES/(AS- autor: Liviu Popescu, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.