COD GALBEN: 18-05-2025 Intre 05:45 si 09:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Ialomiţa , Județul Ilfov;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 2 iun /Agerpres/ - Regimul termic prognozat de meteorologi în următoarele două săptămâni (2 -15 iunie) va fi unul caracteristic acestei perioade, mediile valorilor termice diurne vor porni de la 18-19 grade şi vor atinge un maxim de 27-29 de grade Celsius, în medie, dar şi cu ploi în toate regiunile, în general slabe cantitativ.
În Banat, maximele vor urca în medie până spre 27-28 de grade la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. Se vor menţine la aceleaşi cote şi la începutul săptămânii viitoare, dar tendinţa va fi de scădere uşoară, spre valori caracteristice perioadei. Valorile nocturne vor păstra aceeaşi evoluţie, cu cele mai calde nopţi în intervalul 9-13 iunie, când se vor înregistra medii în jur de 15 grade. Se vor semnala averse, care după data de 6 iunie vor fi pe arii mai extinse şi izolat mai însemnate cantitativ.
În primele zile ale acestei săptămâni, în Crişana, valorile termice sunt mai coborâte decât în mod caracteristic acestei perioade, dar vor creşte treptat până la jumătatea intervalului de prognoză. Astfel, maximele pornesc de la valori medii de 20 de grade, urmând a se atinge 26-27 de grade în jurul datei de 9 iunie, după care vor scădea uşor. Minimele vor atinge medii de 14-15 grade în jurul aceleiaşi date, cu valori la debut de 8-10 grade. Ploile vor fi în general slabe cantitativ şi se vor semnala la nivel local. Acestea vor fi asociate dezvoltărilor convective de după-amiaza.
În Transilvania, vremea va fi răcoroasă în primele zile ale intervalului, apoi va intra într-un proces de încălzire treptată până în data de 10 iunie. În aceste condiţii, mediile valorilor diurne vor înregistra o creştere de la 18 grade până spre 26 de grade, cu tendinţa de uşoară scădere spre sfârşitul intervalului. Regimul termic nocturn va urma şi el aceeaşi evoluţie, cu medii de 7-8 grade în fază iniţială şi 12-13 grade la mijlocul intervalului. Ploile vor fi prezente în cea mai mare parte a intervalului şi a regiunii, cu frecvenţă mai mare în cursul după-amiezelor şi vor fi mai însemnate cantitativ după data de 6 iunie.
În Maramureş, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată în prima săptămână, devenind uşor mai caldă decât în mod normal, iar în a doua săptămână se va răci uşor. Mediile valorilor termice diurne vor porni de la 18-19 grade şi vor atinge un maxim de 26-27 de grade. Minimele termice vor debuta cu medii de 7-8 grade şi vor urca la cel mult 13-14 grade. Ploile vor fi în general slabe cantitativ, dar îşi vor face apariţia aproape în fiecare după-amiază.
La începutul intervalului, în Moldova, se vor înregistra medii ale temperaturilor de 20-22 de grade ziua şi 8-10 grade noaptea. Apoi regimul termic va marca o creştere până spre finalul primei săptămâni de prognoză, iar în a doua săptămână se va menţine în general constant. Mediile maximelor vor atinge 26-28 de grade în jurul datei de 7 iunie, iar cele mai ridicate minime vor fi, în medie, de 15-16 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ va creşte în intervalul 7-12 iunie, în rest acestea fiind de aşteptat doar pe arii restrânse şi în general slabe cantitativ.
În Dobrogea, vremea va fi răcoroasă în primele zile, când mediile maximelor vor înregistra cel mult 20-22 de grade, apoi se va încălzi uşor până în 6-7 iunie, când vor fi 25-26 de grade. Minimele vor avea şi ele o tendinţă de creştere, de la 12-13 grade în prima zi, până spre 17-18 grade la jumătatea intervalului de prognoză. Ploile vor fi în general sub formă de aversă şi se vor semnala mai ales în cursul după-amiezelor. Izolat, îndeosebi în intervalul 7-12 iunie, se pot cumula cantităţi mai însemnate de apă.
Mediile valorilor diurne vor porni, în Muntenia, de la 22-23 de grade, iar ale valorilor nocturne de la 10-12 grade, marcând apoi o creştere de 5-7 grade pe parcursul primei săptămâni. Regimul termic va fi staţionar şi apropiat de cel normal pentru această perioadă în partea a doua a intervalului de prognoză, când vor fi maxime de 26-28 de grade şi minime de 14-16 grade. Gradul de instabilitate se menţine ridicat, astfel încât vor fi averse în fiecare după-amiază, pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ în intervalul 7-12 iunie.
În Oltenia, primele zile din interval vor fi caracterizate de o vreme răcoroasă, cu valori medii maxime de 20-22 de grade. Treptat, acestea vor creşte, astfel încât în zilele de 7 şi 8 iunie se vor atinge 27-28 de grade, iar în a doua parte a intervalului vor mai coborî uşor, spre 25-26 de grade, valori normale pentru această perioadă. Temperaturile minime vor avea acelaşi parcurs, cu medii de la 10-11 grade, până la cel mult 14-15 grade. Probabilitatea apariţiei averselor va fi mai ridicată în cursul după-amiezelor, posibil mai însemnate cantitativ după data de 8 iunie.
La munte, regimul termic, atât cel diurn cât şi cel nocturn, va fi în creştere uşoară în prima săptămână, apoi se va menţine staţionar. În aceste condiţii, mediile temperaturilor maxime vor fi de 10-12 grade în primele zile din interval, dar vor atinge 18-19 grade în jurul datei de 8 iunie, iar mediile temperaturilor minime vor creşte de la 2-3 grade, până spre 10 grade. Vremea se va menţine instabilă, cu ploi în averse, ce se vor semnala în mod deosebit după-amiaza. Izolat, acestea vor putea fi mai însemnate cantitativ.
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 2-15 iunie, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.AGERPRES/(AS - autor: Carmen Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.