Timiș: Acrobații cu aeronavele IAR Puma, pe Aerodromul Giarmata, de Ziua Forțelor Aeriene Române

 •  Social
65 afişări

Ziua Forțelor Aeriene Române a fost marcată, sâmbătă, pe Aerodromul Militar Timișoara-Giarmata, printr-o serie de manifestări atractive, care au reușit să trezească interesul a peste două mii de persoane de toate vârstele, dornice să vadă spectacolul acrobatic al aeronavelor militare.

d52ac964-3733-4229-bb89-66a5030d4363

Prezența publicului a fost răsplătită cu un show aviatic, în cadrul căruia au brăzdat cerul elicopterele IAR 330 Puma modernizate și Mig-urile 21 Lancer din dotarea bazei aviatice, precum și cu o vizită a muzeului static al fostei Baze 93 de Aviație Militară Timișoara, unde sunt expuse IAR 330 Puma — echipat MEDEVAC și IAR 330 Puma SOCAT.

Cu prilejul Sfântului Ilie, patronul spiritual al aviatorilor, urmează și o serbare câmpenească.

Timișoara nu mai dispune de o flotă aeriană, după desființarea, în 2005, a Bazei 93 de Aviație Militară și mutarea acesteia la Câmpia Turzii. În oraș a mai rămas doar o escadrilă de elicoptere, subordonată Bazei de la Câmpia Turzii, dar în fiecare an, Ziua Aviației Române este sărbătorită și aici.

În perioada 2003-2004, Baza 93 Aeriană de la Timișoara a intrat într-un proces de restructurare, care a însemnat reducerea progresivă a activităților specifice care se derulau, până atunci, în Aeroportul Militar Timișoara — Giarmata, pentru ca, în aprilie 2005, să se pună punctul final.

Din întreaga Bază 93, la Timișoara a rămas în funcțiune radarul FPS 117, componentă esențială a sistemului de management al spațiului aerian al României — ASOC. Toate avioanele de luptă MIG 21 Lancer din dotare au fost redistribuite altor baze, cele mai multe luând calea Câmpiei Turzii. De asemenea, personalul Bazei 93 a fost transferat la alte unități, cu excepția acelor cadre militare care au preferat să treacă în rezervă.

Baza 93 de Aviație, creată în 1953, a lăsat în amintirea timișorenilor 'Escadrila din Ceruri', un monument impozant ridicat în memoria celor circa douăzeci de 'aripi frânte', piloți decedați în diferite împrejurări, în accidente de aviație. AGERPRES/(AS-Autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu)

Etichete:

Comentează


Articole recomandate


Noul Agerpres