COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 16 dec /Agerpres/ - Constructorul american de automobile Ford plănuieşte folosirea în comun a dronelor cu autovehiculele autonome pentru o mai bună orientare în trafic, în special în zonele slab sau deloc cartografiate ori care sunt afectate de o catastrofă, a indicat unul din responsabilii proiectului, conform AFP.

Potrivit lui Alan Hall, purtător de cuvânt al departamentului de tehnologie de la Ford, ideea asocierii celor două mijloace a apărut în timpul unei sesiuni de discuţii interactive între cercetători şi ingineri care lucrează la proiectului autovehiculului autonom al Ford. Această propunere a făcut obiectul unui brevet depus la Oficiul de brevete americane (USPTO).

Sistemul utilizează dronele lansate de pe autovehicule autonome şi care au rolul de a realiza o hartă a mediului în care se deplasează vehiculul, acesta din urmă comunicând cu sistemul prin senzorii care sunt instalaţi pe plafon.

Pieter Gillegot-Vergauwen, vicepreşedinte pentru produse al fabricantului de navigaţii prin GPS TomTom, a indicat în timpul unui seminar organizat de Microsoft la Detroit că grupul său lucrează la dezvoltarea sistemului cartografic pentru autoturismele autonome atât în centrul urban cât şi pe drumurile naţionale. Oamenii vor putea merge cu ajutorul maşinilor autonome în pădure sau în natură iar dronele îi vor putea ghida, a spus Hall.

Ford şi fabricantul chinez de drone DJI au organizat recent un concurs pentru a stabili dacă o dronă poate decola de pe un vehicul şi dacă poate ateriza în timp ce maşina se află în mişcare. Se încearcă astfel să se stabilească dacă o dronă poate utiliza camerele sale pentru ghidarea autovehiculului către sau în afara unei zone afectate de o catastrofă sau unde drumurile sunt impracticabile. O astfel de funcţie ar fi utilă pentru vehiculele de intervenţii în situaţii de urgenţă.

Unul din inginerii care au participat la concursul respectiv, subliniază Alan Hall, a indicat că sistemului i-ar putea fi integrată tehnologia undelor infraroşii pentru a putea opera în zone întunecate sau cu vizibilitate redusă.AGERPRES/(AS-autor: Liviu Tatu, editor: Mariana Ionescu)



Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.