COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 22 nov /Agerpres/ - IndieFrame - o platformă ce găzduieşte conţinut video ce poate fi încărcat de oricine este martorul unui eveniment remarcabil şi transformă astfel fiecare cetăţean într-un "smartphone reporter" - a fost lansată la Bucureşti, marţi, în prezenţa celor doi iniţiatori ai proiectului, danezii Cecilia Valsted şi Lars Brusk.

"Aşa cum în reţeaua Uber ai nevoie doar de o maşină ca să fii şofer (de taxi - n.r.), în reţeaua IndieFrame ai nevoie doar de un smartphone pentru a fi reporter", se arată în prezentarea platformei, care îşi doreşte să revoluţioneze jurnalismul.

Aplicaţia de mobil ataşată platformei Indieframe.com, prin care poate fi încărcat conţinut video, este disponibilă, în mod gratuit, pe GooglePlay - pentru Android - iar pentru iPhone va fi disponibilă, de la 1 decembrie, pe AppStore. Furnizorii de conţinut video sunt remuneraţi cu 80% din preţul pe care instituţiile media îl plătesc pentru filmările lor iar preţul este stabilit de către creatorii conţinutului video, au subliniat Valsted şi Brusk.

Ideea din spatele IndieFrame datează din anul 2009, când Cecilia Valsted şi Lars Brusk erau implicaţi în realizarea documentarului "Burma VJ". Filmul prezintă regimul militar din Myanmar, văzut prin ochii lui Joshua, un cameraman local, care a ales să lupte cu camera de filmat în locul armelor. Documentarul a fost ulterior nominalizat la Premiile Oscar.

Cecilia Valsted şi Lars Brusk au spus că platforma IndieFrame face din orice cetăţean un reporter şi, mai mult, democratizează modul în care este stabilită agenda media.

Valsted a adăugat că o parte dintre studenţii cu care a vorbit despre mesajul media din actualitate şi-au manifestat suspiciunea faţă de faptul că, "din punctul lor de vedere, oameni bătrâni, cu putere, au un cuvânt greu de spus în modul în care funcţionează lumea - în lumea media şi în lumea politică". "Nu sunt siguri că le pot crede mesajele (...) Prin IndieFrame, ei întorc perspectiva, arată modul în care văd ei lumea", a adăugat ea.

În ceea ce priveşte veridicitatea informaţiilor încărcate pe platformă, au adăugat cei doi, acestea sunt verificate cumulativ. "Vezi un eveniment filmat într-un fel, apoi alt utilizator încarcă un film cu acelaşi eveniment în altă perspectivă (...). Cu cât ai mai multe perspective video, cu atât eşti mai aproape de adevăr", a explicat Valsted. Redacţiile şi utilizatorii finali ai acestor imagini sunt încurajaţi să verifice la rândul lor informaţiile. De altfel, creatorii platformei au spus că IndieFrame va cuprinde doar conţinut video cu valoare de ştire, şi nu "materiale paparazzi", "filmuleţe de familie sau clipuri cu pisici".

"Materialul încărcat trebuie să aibă valoare. Nu poţi încărca absolut orice pe platformă", a subliniat Lars Brusk.

Aplicaţia oferă nu doar cadrul în care poate fi încărcat conţinut video, ci şi o "hartă" a "reporterilor cu smartphone". Aceştia au, în aplicaţie, un nume şi informaţii despre locul în care se află, dar există şi opţiunea ca ei să fie anonimi şi nelocalizaţi.

Ceea ce va face IndieFrame, a spus Cecilia Valsted, este să transforme cetăţenii în creatori ai agendei media, în locul marilor instituţii. "Media au avut, timp de mulţi, mulţi ani, rolul de 'gatekeepers' (instituţii care oferă acces la o informaţie - n.r.). În anumite contexte este bine. Dar asta înseamnă că în redacţii se decide ce poveste va deveni ştire", a explicat ea.

Pe această platformă, în schimb, toţi cei care consideră că au filmat un eveniment relevant se pot exprima.

Aplicaţia IndieFrame este disponibilă în România şi Danemarca, urmând să fie dezvoltată şi în alte ţări. Creatorii au spus că lansarea în România este legată şi de apropierea alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

"Motivul pentru care acum ne concentrăm pe România este simplu. Este o ţară unde implicarea oamenilor în politică este mare, iar în 11 decembrie sunt alegeri parlamentare. Este un moment în care lupta împotriva propagandei este crucială. Vedem evenimentele recente din SUA. Vrem să încurajăm românii să relateze din propria lor perspectivă - obiectivă - aceste evenimente de maximă importanţă", a declarat Cecilia Valsted. Software-ul folosit pentru dezvoltarea platformei a fost creat de o firmă românească - Tremend - a explicat Claudiu Şerban, cel care a prezentat evenimentul de lansare. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.