COD GALBEN: 11-05-2025 ora 19 Intre 19:00 si 20:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni. in Județul Tulcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 9 nov /Agerpres/ - Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Michigan din Statele Unite au reuşit să transplanteze cu succes mini-plămâni obţinuţi în laborator în şoareci imunodeprimaţi. Aceste structuri au reuşit să supravieţuiască, să crească şi să se maturizeze, informează, marţi, Science Daily.

Reuşita cercetătorilor este descrisă drept un potenţial instrument de studiere a bolilor de plămâni deoarece organele dezvoltate în laborator oferă un model uman pentru testarea unor noi medicamente, pentru înţelegerea funcţionării genelor, pentru a genera ţesut transplantabil şi pentru studierea afecţiunilor umane complexe precum astmul.

Autoarea principală a studiului, Briana Dye, de la Departmentul de Biologie Celulară şi Biologie Evolutivă din cadrul Universităţii Michigan, a folosit mai multe căi de semnalizare implicate în creşterea celulelor şi formarea organelor pentru a determina celulele stem - celulele principale ale corpului uman - să fabrice plămâni în miniatură. ''În doar opt săptămâni, ţesutul transplantat avea structuri de căi aeriene sub formă de tub similare cu cele adulte'', a declarat Dye.

Jason Spence, profesor asociat în cadrul aceluiaşi departament, dar şi la Departamentul de Medicină Internă, a subliniat că ''în multe privinţe, diferenţa dintre mini-plămânii transplantaţi şi ţesuturile umane adulte erau imperceptibile''.

Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în ''eLife''.

Bolile respiratorii sunt răspunzătoare de unul din cinci decese la nivel global, iar rata de supravieţuire la cancerul de plămâni rămâne scăzută în ciuda avansului înregistrat în ultimele trei decenii în privinţa posibilităţilor de tratament.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.