COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 5 sep /Agerpres/ - Robotul european Philae, care şi-a pierdut urma pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko pe care a asolizat în noiembrie 2014, a fost localizat de o cameră a sondei Rosetta, a anunţat luni Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

"Cu mai puţin de o lună înainte de încheierea misiunii Rosetta, camera de înaltă rezoluţie a sondei a relevat faptul că robotul Philae a fost prins într-o fisură întunecată de pe cometa 67P", a precizat ESA pe site-ul său, conform France Presse.

La 27 iulie a fost decuplat sistemul de comunicare dintre sonda Rosetta şi micuţul modul de asolizare Philae, care a rămas tăcut din 9 iulie 2015.

Philae, care a călătorit circa zece ani la bordul sondei spaţiale Rosetta, a asolizat la data de 12 noiembrie 2014 pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, aflată atunci la peste 510 milioane de kilometri de Terra, acţiunea constituind o premieră. După ce a asolizat, modulul a funcţionat aproximativ 60 de ore până la descărcarea completă a bateriilor sale solare.

În timp, el a acumulat suficientă energie "revenind la viaţă" la 13 iunie 2015, după şapte luni de hibernare, interval de timp în care cometa s-a apropiat de Soare. La 9 iulie 2015, Philae a reuşit să stabilească pentru a 8-a şi ultima oară legătura cu Rosetta, reuşind să transmită o parte din datele pe care le-a adunat de la suprafaţa cometei.

Analiza datelor culese şi transmise de modulul robotizat în scurtul interval de timp în care a putut comunica cu sonda Rosetta, aflată pe orbita cometei, dezvăluie existenţa pe cometa Ciuri a unor structuri şi caracteristici neaşteptate, printre care 16 tipuri de molecule organice, cărămizile de bază ale vieţii.

Dintre acestea, patru tipuri au fost observate în premieră pe un astfel de corp cosmic. Aceste noi informaţii contribuie substanţial la înţelegerea cometelor, martore ale naşterii sistemului nostru solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu; editor: Mihaela Nicolaescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.