COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 17 mai /Agerpres/ - Administraţia publică centrală trebuie modernizată şi cred că a venit vremea să terminăm cu sistemul bazelor de date tip Excel şi cu stocarea datelor pe hârtie, a afirmat, marţi, ex-ministrul Fondurilor Europene Aura Răducu, într-o conferinţă de specialitate.

'Domeniul IT&C contribuie major la dezvoltarea economico-socială. În cele câteva luni pe care le-am avut la Ministerul Fondurilor Europene, am vrut să construiesc, să schimb lucrurile, să modernizez administraţia locală. Au fost foarte multe lucruri pe care le-am văzut în instituţiile europene, unde am lucrat, şi pe care am dorit să le aduc aici (...) Am lucrat timp de 14 ani în instituţii europene fără să las nicio hârtie. Totul se lucra pe calculator. Ani de zile de lucru care se găsesc într-o arhivă electronică. Din păcate, în administraţia publică centrală de la noi nu găsim aceste lucruri. În continuare, în Ministerul Fondurilor Europene se lucrează cu tone de hârtie. Din acest motiv, m-am concentrat în minister în a schimba puţin lucrurile, în a realiza o transparenţă mult mai mare a informaţiilor pe care le avem şi, totodată, o simplificare a ghidurilor, a procedurilor, o standardizare a contractelor de lucrări publice (...) Trebuie să terminăm cu sistemul de Excel-uri şi cu stocarea datelor pe hârtie. S-a creat un sistem în defavoarea beneficiarilor şi asta am vrut să schimb atunci când am venit la minister', a menţionat Răducu.

Fostul ministru al Fondurilor Europene a declarat, totodată, că sistemul informatic din administraţia publică centrală este axat pe o serie de baze de date ce sunt necompletate, neutilizate.

'Nu este o problemă în a obţine finanţare, în a obţine bani, ci important este să avem proiecte bine realizate. În momentul de faţă nu se ştie nici măcar câte persoane sunt finanţate de la bugetul de stat. Nu există o evidenţă a tuturor funcţionarilor publici din diferite sectoare - Sănătate, Educaţie. De asemenea, avem de-a face cu lipsa evidenţei teritoriale. Cel mult 20% din teritoriu şi din clădirile din România sunt incluse într-un sistem IT, restul nu se pot include pentru că nu există acte. Informatizarea acestui domeniu este extrem de importantă", a susţinut Aura Răducu.

Potrivit acesteia, în domeniul IT&C, au fost finanţate foarte multe proiecte în perioada de programare 2007 - 2013, peste 200 de mari proiecte.
"Totul e să trecem de la o absorbţie cantitativă la o absorbţie calitativă, pentru că problema este ce am finanţat. Am finanţat foarte multe proiecte de baze de date, dar multe dintre ele sunt nefolosite, neutilizate la întreaga capacitate. Pot să vă spun că, în domeniul sănătăţii, s-au finanţat proiecte de baze de date care sunt completate, neutilizate, astfel încât în momentul de faţă nu ştim câte spitale publice şi private sunt în România, care este infrastructura totală în ţară în domeniul sănătăţii, care sunt serviciile în acest domeniu localizate în diferite zone', a susţinut Aura Răducu.

Consiliul Consultativ IT&C, publicaţia Comunic@ţii Mobile şi TelecomTV, în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) şi Ministerul Fondurilor Europene (MFE), au organizat, marţi, dezbaterea profesională anuală TechINVEST2016 'Fonduri europene ICT pentru industriile din România'.

Evenimentul a avut loc în marja Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale, sărbătorită în fiecare an, pe data de 17 mai. Tema din acest an a Zilei Telecomunicaţiilor este ''Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (ITC)''. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.