COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 17 Intre 17:51 si 18:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie in Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 17 Intre 17:50 si 19:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 30...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină. in Județul Galaţi; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 17 Intre 17:30 si 18:15 se va semnala averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină de mici dimensiuni in Județul Argeş; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 17 Intre 17:00 si 18:30 se va semnala vijelie, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale care vor acumula 35...50 l/mp, intensificări ale vântului in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Târgovişte, 11 apr /Agerpres/ - Universitatea "Valahia" din Târgovişte organizează, marţi, în premieră naţională, un eveniment educaţional în care mai mulţi elevi de liceu din judeţ vor putea lua legătura cu un astronaut aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Sub titulatura ARISS EU 282, evenimentul este organizat sub patronajul agenţiilor spaţiale NASA şi ESA precum şi a organizaţiei internaţionale ARISS (Amateur Radio on International Space Station), în ziua de 12 aprilie 2016, între orele 16:49 şi 17:00.

''Proiectele ARISS urmăresc suscitarea interesului tinerilor pentru tehnologiile spaţiale şi de telecomunicaţii, concretizat în acest caz prin pregătirea şi realizarea unei legături radio directe între astronautul american Jeffrey N. Williams aflat pe orbită şi un grup de 20 de liceeni care îi vor adresa întrebări în direct, o premieră pentru România. Contactele ARISS presupun montarea şi testarea unui sistem de echipamente de radio-emisie şi recepţie sofisticate, capabile să urmărească şi să comunice în direct cu Staţia Spaţială Internaţională la distanţe foarte mari. Viteza Staţiei Spaţiale este de 28.000 km/h, traversând întreg teritoriul României de la Sud-Vest la Nord-Est în numai 45 de secunde'', se arată într-un comunicat al Universităţii Valahia Târgovişte.

Universitatea a demarat procedurile pentru realizarea acestui eveniment încă de acum patru ani şi a primit undă verde pentru pregătire din partea agenţiilor spaţiale în luna ianuarie 2016.

''Evenimentul este important pentru că este pentru prima dată în România când se va intra în dialog, pentru 10 minute, cu astronauţii de pe staţia spaţială. Nu este un interval de timp foarte mare, dar în schimb este foarte important (...) pentru universitatea noastră, în primul rând, dar şi pentru judeţul nostru, pentru România. De la ora 15.30, la Casa Sindicatelor din Târgovişte vom avea pentru aproape două ore posibilitatea de a asista la o serie de momente artistice şi culturale, cât şi la această legătură în direct între tineri din judeţ şi astronauţii de pe staţia spaţială. Există o posibilitate de 10% să nu reuşim conexiunea, dar am montat toate antenele şi colegii mei m-au asigurat că totul este în regulă'', a declarat luni, într-o conferinţă de presă, rectorul Universităţii Valahia Târgovişte, Călin Oros.

Acesta a adăugat că se aşteaptă ca un număr mare de spectatori să fie prezenţi la eveniment.

Elevii de liceu care vor pune întrebări, marţi, astronautului american Jeffrey N. Williams au fost selectaţi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. ''Au fost peste 100 de liceeni interesaţi să participe activ, practic cei selectaţi putem spune că au dat un adevărat examen'', a precizat inspectorul şcolar general Sorin Ion.

Evenimentul va fi de asemenea transmis în direct pe canalul Vodafone România: https://www.youtube.com/user/vodafonebuzz.

La evenimentul de la Târgovişte va fi prezent şi Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic, care va susţine un discurs ''Despre spaţiu, Iuri Gagarin şi Jeffrey Williams'' şi va discuta cu elevii care vor să afle mai multe despre experienţa sa de cosmonaut.

Partenerii proiectului sunt: Primăria Municipiului Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Agenţia Spaţială Română, Biroul European pentru Educaţie Spaţială, Parlamentul României prin Subcomisia Spaţiu a Comisiei pentru Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor şi Asociaţia pentru Educaţie, Cercetare şi Dezvoltare START-TECH. AGERPRES/(A-autor: Cornelia Dumitru, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.