COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Astana, 2 mar /Agerpres/ - Trei astronauţi de pe Staţia spaţială internaţională (ISS), printre care americanul Scott Kelly şi rusul Mihail Kornienko care au petrecut aproape un an pe orbită realizând experienţe în vederea unor viitoare călătorii spre Marte, au revenit miercuri pe Pământ, transmite AFP.

Cei doi, alături de rusul Serghei Volkov, au aterizat, conform programului, în câmpiile din Kazahstan, la 04h27 GMT, au anunţat Centrul de control rus şi NASA. "Aterizarea a avut loc", a informat Centrul de control rus la câteva minute după ce modulul Soyuz TMA-18M a ajuns la sol, în zona Jezkagan din centrul Kazahstanului.

Mihail Kornienko şi Scott Kelly au fost la bordul ISS aproape un an. Scott Kelly, care s-a aflat de patru ori pe ISS, a petrecut în total 540 de zile în spaţiu. Recordul mondial de timp petrecut în spaţiu fără întrerupere îi aparţine rusului Valery Polyakov, care a rămas peste 14 luni (437 de zile) la bordul fostei staţii spaţiale Mir, în 1995.

Scott Kelly (52 de ani) şi Mihail Kornienko (55 de ani) au studiat în cadrul misiunii efectele biologice şi psihologice ale şederilor lungi în spaţiu, în vederea viitoarelor misiuni cu oameni spre Marte, care ar putea fi realizate în jurul anului 2030. Ei au decolat de pe cosmodromul Baikonur în 27 martie 2015, alături de rusul Ghenadi Padalka, deţinător al recordului absolut de zbor cumulat pe orbită, cu 879 de zile, când a revenit pe Pământ, în 11 septembrie 2015.

Serghei Volkov, care a zburat spre ISS în 15 decembrie 2015, a petrecut 182 de zile pe orbită.

Rusia asigură pentru ISS principalul modul, care cuprinde motoarele-rachetă, iar navetele ruseşti Soyuz sunt singurul mijloc de transport al echipajelor de pe staţia orbitală, de la încetarea misiunilor navetelor spaţiale americane. Un număr de 16 ţări participă la misiuni pe ISS, avanpost şi laborator orbital plasat pe orbită în 1998 care a costat în total 100 de miliarde de dolari, finanţarea fiind asigurată în cea mai mare parte de Rusia şi Statele Unire.AGERPRES/(AS - autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.