Moscova, 1 mar /Agerpres/ - Membrii misiunii de 11 luni pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), cosmonautul Mikhail Kornienko şi astronautul Scott Kelly, vor fi supuşi unei serii de teste imediat după aterizarea din 2 martie, teste menite să evalueze capacitatea fizică a oamenilor după perioade lungi petrecute în spaţiu în vederea pregătirii unei misiuni cu echipaj uman spre planeta Marte, informează agenţia TASS care citează surse din cadrul Institutului pentru Probleme Medico-Biologice din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe.
Testele care vor fi desfăşurate chiar la locul aterizării vor urmări să verifice starea fizică a celor doi astronauţi, abilitatea lor de a se aşeza, de a se ridica şi de a parcurge câţiva metri în linie dreaptă. Rezultatele acestor teste sunt necesare pentru a studia capacitatea fiziologică a organismului uman de a rezista la misiuni îndelungate în spaţiul extraterestru. Aceste teste vor fi repetate şi la o zi după aterizare.
Conform Agenţiei Spaţiale Ruse, Roscosmos, cei doi astronauţi vor fi lăsaţi să iasă singuri din capsula spaţială, fără niciun ajutor, simulând astfel o asolizare pe Marte unde nimeni nu-i va aştepta pe astronauţi pentru a-i ajuta să se deplaseze după o lungă călătorie prin spaţiu.
După aterizare cei doi astronauţi vor fi supuşi şi unor teste medicale de rutină pentru echipajele care revin de pe ISS, urmând să le fie evaluată capacitatea pulmonară, să facă nişte teste cardio şi să li se ia tensiunea.
Mikhail Korniyenko şi Scott Kelly şi-au început misiunea pe orbită la 27 martie 2015. Ei au fost lansaţi pe orbită de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, la bordul unei capsule Soiuz TMA-16M. Revenirea lor pe Pământ este programată pentru data de 2 martie la ora 04:27 (GMT), într-o zonă aflată la 147 de kilometri de oraşul kazah Dzhezkazgan. Cei doi vor încheia mâine 340 de zile petrecute în spaţiu. Kelly şi Korniyenko vor reveni din misiune la bordul unei capsule Soiuz TMA-18M, alături de cosmonautul Sergei Volkov, care a petrecut 182 de zile pe orbită.
Aceasta a fost prima misiune de aproape 1 an în spaţiu pentru un astronaut american. În 1988 cosmonauţii Vladimir Titov şi Musa Manarov şi-au petrecut 365 de zile pe staţia orbitală sovietică Mir, iar în 1995 Valery Polyakov a stabilit recordul mondial cu 437 de zile petrecute în spaţiu.
După revenirea acasă a astronauţilor Kelly, Korniyenko şi Volkov, misiunea permanentă pe ISS va fi continuată de rusul Yuri Malenchenko, americanul Timothy Kopra şi britanicul Timothy Peake. La 19 martie astronautul american Jeff Williams şi cosmonauţii Oleg Skripochka şi Alexei Ovchinin vor porni spre ISS la bordul unei capsule Soyuz TMA-20M în cadrul Expediţiei 47.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.