COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Berlin, 4 feb /Agerpres/ - Oamenii de ştiinţă germani au parcurs miercuri o altă etapă de referinţă în cercetarea lor cu privire la energia curată rezultată din fuziunea nucleară făcând teste pe hidrogen într-un reactor supranumit de către unii "soarele artificial", informează agenţia France Presse.

Cancelarul german, Angela Merkel, a asistat la demararea acestui nou test. În luna decembrie, au fost lansate teste asemănătoare făcute pe heliu. De data aceasta, fizicienii au depăşit limitele dispozitivului gigantic 'Wendelstein 7-X', a doua etapă în demersul ştiinţific de a crea plasmă cu ajutorul hidrogenului.

Scopul lor este de a dezvolta o nouă sursă de energie generată prin fuziunea nucleelor de hidrogen, care, de altfel, se produce în mod natural în centrul Soarelui şi al celor mai multe dintre stele.

Procesul constă în supunerea atomilor de hidrogen la temperaturi de până la 100 de milioane de grade Celsius pentru a forţa nucleele lor să fuzioneze, generând astfel energie.

Energia obţinută prin fuziune nucleară este considerată 'Sfântul Graal al energiei curate', fiind definită ca nelimitată. Aceasta nu prezintă pericolele suplimentare asociate energiei nucleare care au constat în probleme de securitate şi de mediu din cauza deşeurilor radioactive a căror durată de viaţă este de mii de ani.

Mai multe ţări s-au lansat deja în cursa pentru construirea unui reactor, cum este, de pildă, proiectul internaţional de reactor experimental ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor).

Sediul proiectului ITER se afla în sudul Franţei, unde a fost construit un 'tokamak', adică o maşină în formă de inel pentru fuziune nucleară. Fiind dezavantajat de apariţia unor probleme tehnice, dar şi de costuri, ITER nu a efectuat vreun experiment în cei aproape zece ani de la lansarea proiectului, menţionează agenţia France Presse.AGERPRES/(autor: Constanţa Niţă, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.