Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Beijing, 28 ian /Agerpres/ - O echipă de arheologi a găsit în mormântul unui împărat chinez primele dovezi fizice ale ceaiului din lume. Un studiu apărut în Scientific Reports, publicaţia online editată de Nature, afirmă că rămăşiţele de plante descoperite într-un mormânt vechi de peste 2.100 de ani sunt frunze de ceai, constituind "cea mai veche dovadă fizică a băuturii", scrie slate.fr.

Până acum, cele mai vechi rămăşiţe fizice de ceai erau din timpul dinastiei Song (între 960 şi 1279). Studiul precizează că, "dacă popularitatea sa în creştere printre chinezii din nord şi populaţii din vest, ca uigurii, este atribuită în general dinastiei Tang (secolele al VII-lea şi al VIII-lea e.n.)", "prima referinţă textuală clară la consumul de ceai ca băutură datează din anul 59 î.e.n., în timpul dinastiei Han".

Prin urmare, recentele descoperiri plasează existenţa ceaiului cu circa un secol mai devreme, primul subiect al cercetării fiind mausoleul Han Yangling din Xian (vestul Chinei), construit de un împărat din dinastia Han, Jingdi Liu Qi, care a murit în 141 î.e.n. Arheologii care au scos la lumină mormântul, în anii 1990, au descoperit vase, arme, care şi plante parţial descompuse.

Celălalt sit cercetat de arheologi este cimitirul Gurgyam din vestul Tibetului, datând din anii 200. Se credea până acum că ceaiul a fost introdus în Tibet prin zestrea prinţesei chineze Wencheng, în timpul logodnei cu tibetanul Songtsen Gampo, în secolul al VII-lea, adică patru secole mai târziu. "Acest lucru arată că o ramură a Drumului Mătăsii traversa Tibetul în acea epocă", se afirmă în studiu.

Cercetătorii au descoperit în cele două situri muguri şi frunze care semănau cu ceaiul. Ei au analizat compoziţia plantelor, găsind cafeină şi teanină, aşa încât au ajuns la concluzia că sunt rămăşiţe de ceai. În cele din cimitirul Gurgyam din Tibet erau amestecate şi alte plante, ca orzul. Probabil că frunzele de ceai erau "consumate în forma ceaiului tradiţional, amestecat cu sare, făină de orz prăjit şi/sau ghimbir în zonele muntoase reci din Asia Centrală".AGERPRES/(AS - autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.