COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Viena, 20 ian /Agerpres/ - Un designer industrial din Austria, Kristof Retezár, a inventat un dispozitiv simplu, care extrage umiditatea din aer şi o condensează, transformând-o în apă potabilă, conform unui material publicat de Live Science.

Acest gadget, denumit Fontus, poate fi ataşat la bicicletă astfel încât ciclistul să-şi genereze singur apă pe măsură ce înaintează pe trasee mai lungi, în natură, în absenţa altor surse de apă.

Fontus funcţionează pe baza principiului simplu al condensării, ce poate fi demonstrat cu uşurinţă dacă scoatem o doză de bere din frigider şi o lăsăm pentru puţin timp pe masă, până observăm că se formează picături de apă pe suprafaţa acesteia. "Este pur şi simplu vorba de condensarea umidităţii din aer. Întotdeauna în aer există un anumit procent de umiditate, chiar şi în deşert. Astfel, cu un astfel de dispozitiv, nu rămâi niciodată fără apă", a declarat Retezár pentru Live Science.

Acest gadget cu baterii solare constă într-un condensator (care funcţionează ca un răcitor) ce este conectat la o serie de suprafeţe hidrofobe (care resping apa). Pe măsură ce biciclistul pedalează, în recipient intră aer iar aceste suprafeţe se răcesc, producându-se fenomenul de condensare, a explicat inventatorul austriac.

"Aceste materiale hidrofobe resping apa condensată care se adună pe ele şi lichidul le strânge în recipient", a mai precizat el.

Fontus poate produce 0,5 litri de apă într-o oră de pedalat, în condiţii considerate "optime", adică la o temperatură a mediului între 30 şi 40 de grade Celsius şi la o umiditate atmosferică între 80% şi 90%, conform inventatorului.

Prototipul acestui adevărat "corn al abundenţei" acvifere include şi un filtru pentru a nu permite pătrunderea în recipient a prafului sau a insectelor.

"Apa obţinută este potabilă, cu excepţia cazului în care aerul este foarte contaminat. Putem adăuga un filtru de carbon pentru cei care pedalează în oraşe sau în medii în care aerul este poluat", a adăugat Retezár. Desigur însă că pentru cei care se plimbă pe bicicletă în mediul urban există la orice colţ de stradă posibilitatea de a cumpăra o sticlă de apă, iar acest dispozitiv a fost conceput special pentru pasionaţii de plimbări în natură, în locuri unde aerul nu este poluat.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu; editor: Mihaela Nicolaescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.