COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 05:35 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Timişoara, 26 nov /Agerpres/ - Inventatorul timişorean Remi Rădulescu a prezentat, joi, la Timişoara, dispozitivul mecanic pentru închiderea gazelor în cazul unui seism, pentru care a primit Medalia de aur la recentul Salon Internaţional de Invenţii EUREKA de la Bruxelles, INOVA 2015.

'Am participat, ca şi la Geneva, cu dispozitivul mecanic pentru închiderea gazelor, care, ca şi în alte dăţi, a avut un succes deosebit; am avut 23 de comisii de juriu şi am obţinut o Medalie de aur, un Premiu special de la Taiwan şi un Premiu special de la belgieni', a declarat Remi Rădulescu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ALDE Timiş.

Inventatorul a relatat faptul că a conceput dispozitivul pentru închiderea gazelor în timpul cutremurelor de pământ de 5-6 grade pe scara Richter. Dispozitivul va fi închis de o forţă în mişcare, care îl pune în funcţiune, creându-se un impuls mecanic, a precizat el.

'Ştim că, pe la o intensitate a seismului de 5 grade, după cum am studiat eu, încep să cadă tencuielile, pereţii, iar conductele de gaz se rup. Soluţia clasică (electrică, n.r.), recunoscut unanim, s-a dovedit că funcţionează ca un electro-ventil, iar în timpul cutremurului, curentul electric se întrerupe. Se căuta de mult o astfel de soluţie, ca gazele să fie oprite mecanic la mişcarea pământului. Eu am reuşit să fac acest dispozitiv', a explicat inventatorul Remi Rădulescu.

Potrivit acestuia, dispozitivul va fi folosit atunci când va găsi o soluţie pentru a vinde patentul ori pentru o colaborare cu o firmă care produce astfel de dispozitive.

"Ideea şi principiul de funcţionare sunt foarte eficiente. L-am supus la multe probe de anduranţă, inclusiv la şocuri pe avion, timp de un an', a arătat Remi Rădulescu, precizând că a conceput dispozitivul să arate ca "o butelie".

Preţul unui astfel de dispozitiv poate ajunge până la 1.000 de euro, în funcţie de dimensiuni, care trebuie să fie construită în funcţie de diametrul conductei şi de presiunea gazului la care este montat, iar materialele trebuie să fie din inox, argintate, pentru a rezista în timp.

Prin acţiunea unui astfel de dispozitiv, care poate fi montat în fiecare casă, apartament sau magistrală zonală, se vor evita exploziile şi incendiile care apar în timpul cutremurelor, evitându-se pierderea de vieţi. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.