COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 18 nov /Agerpres/ - Phobos, una dintre cele două luni ale planetei Marte, se dezintegrează, conform unui nou studiu care ajunge la concluzia că fisurile lungi şi subţiri apărute la suprafaţa acestui satelit sunt provocate de atracţia planetei Marte şi prevestesc sfârşitul acestei luni aflate pe o orbită mult prea apropiată de Planeta Roşie, conform unui material publicat de SPACE.com.

Phobos este cel mai apropiat satelit de planeta sa din sistemul nostru solar. Cu fiecare secol care trece, satelitul se apropie cu aproximativ 2 metri de Marte. Pe măsură ce Phobos se apropie, forţa gravitaţională a lui Marte creşte, iar oamenii de ştiinţă sunt de părere că gravitaţia planetei va distruge satelitul asemănător unui cartof în următorii 30 de milioane până la 50 de milioane de ani.

"Credem că procesul de distrugere al lui Phobos a început deja, iar primele semne sunt legate de apariţia acestor fisuri" la suprafaţa satelitului, a declarat coordonatorul acestui studiu, Terry Hurford, cercetător la Centrul Spaţial Goddard, aparţinând NASA, din Maryland.

Iniţial oamenii de ştiinţă au crezut că aceste fisuri au apărut după un impact cu un asteroid de dimensiuni mari, impact care ar fi fost aproape să rupă satelitul. Însă aceste fisuri nu se extind dinspre craterul de impact rezultat, denumit Stickney, ci pornesc dintr-o regiune din apropierea acestuia.

Terry Hurford şi colegii săi au realizat un nou model computerizat pentru analiza acestor forme de relief ciudate şi au ajuns la concluzia că faliile sunt mai degrabă rezultatul influenţei gravitaţionale exercitate de Marte asupra satelitului său.

Marte şi Phobos se influenţează gravitaţional reciproc, iar aceste forţe produc fracturi de stres vizibile la suprafaţa satelitului. Această teorie nu este nouă, fiind lansată iniţial după primele fotografii ale lui Phobos transmise de sonda Viking. În acea perioadă însă, oamenii de ştiinţă credeau că Phobos este un corp solid, omogen, fapt care ar împiedica într-o oarecare măsură producerea acestui fenomen. Observaţiile mai recente au dus la concluzia că Phobos este mai degrabă un obiect cu o densitate scăzută, eterogen, ca o grămadă de gunoi cosmic, suprafaţa sa fiind acoperită de un strat de praf cu o adâncime de 100 de metri.

Orbita sa este aproximativ circulara, cu raza de aproximativ 9.377 km. Atunci când raza orbitei va fi sub 7.100 km, Phobos se va dezintegra, formând un inel în jurul lui Marte.

Aceaşi concluzie cu privire la destinul lui Phobos poate fi aplicată şi în cazul unuia dintre sateliţii lui Neptun, Triton, care este atrasă către gigantica planetă gazoasă pe orbita căreia se află.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.