Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 6 nov /Agerpres/ - Erupţiile solare au provocat dispariţia unei mari părţi a atmosferei marţiene în trecutul îndepărtat al acestei planete, distrugând un climat care a fost propice dezvoltării vieţii, conform unui raport al NASA care prezintă primele rezultate ştiinţifice ale misiunii sondei orbitale MAVEN.

Acestea sunt concluziile unuia dintre cele patru studii realizate pornind de la datele adunate de instrumentele sondei orbitale, concluzii ce au fost publicate în ultimul număr al revistei americane Science.

"Eroziunea provocată de vântul solar este un mecanism important al procesului de pierdere a atmosferei şi a fost suficient de puternică pentru a distruge climatul marţian", a declarat într-o conferinţă de presă Joe Grebowsky, responsabil ştiinţific al misiunii MAVEN.

În urmă cu miliarde de ani, Marte era o planetă foarte asemănătoare Pământului. Ceva s-a întâmplat însă acum 3,7 miliarde de ani, iar rezultatul a fost schimbarea radicală a climei acestei planete care a devenit un deşert dezolant şi rece, o lume lipsită de viaţă.

De o lungă perioadă de timp oamenii de ştiinţă se întreabă ce s-a întâmplat cu apa de la suprafaţa Planetei Roşii şi cu dioxidul de carbon din atmosfera sa - ambele resurse importante pentru viaţa vegetală. Acum NASA este cu un pas mai aproape de a răspunde acestor întrebări în urma datelor obţinute de misiunea sondei MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), sondă aflată de un an pe orbita marţiană.

În urma analizei datelor primite de la MAVEN, oamenii de ştiinţă au aflat că şi în prezent Marte pierde în spaţiu aproximativ 110 grame de atomi din atmosfera sa în fiecare secundă.

Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen este vântul solar - fluxul de particule ionizate ejectat de Soare. Atunci când vântul solar este mai dens, aşa cum se întâmplă după explozii solare sau în timpul furtunilor solare, volumul de atmosferă pierdută de Marte creşte de 10 până la 20 de ori. De-a lungul timpului, această "hemoragie atmosferică" a transformat planeta Marte în ceea ce este azi, în contextul în care magnetosfera acestei planete şi-a pierdut foarte mult din intensitate, devenind incapabilă să mai protejeze atmosfera. În prezent atmosfera Planetei Marte are mai puţin de 1% din densitatea celei terestre.

Aceste rezultate oferă noi indicii despre condiţiile de la suprafaţa acestei planete din trecutul său îndepărtat. Pornind de la rata de pierdere atmosferică din prezent, oamenii de ştiinţă pot calcula ce fel de atmosferă avea Marte în urmă cu miliarde de ani.

MAVEN este o sondă orbitală de dimensiunea unui autobuz şcolar, echipată cu opt instrumente care studiază diferitele straturi ale atmosferei marţiene dar şi influenţa pe care vântul solar îl are asupra acesteia. Sonda are nevoie de 4,5 ore pentru a încheia o orbită completă în jurul lui Marte.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Ana Bîgu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.