COD GALBEN: 07-05-2025 ora 10 Intre 7 mai, ora 12 – 7 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Beijing, 29 oct /Agerpres/ - China va începe construcţia celui mai mare accelerator de particule din lume între 2020 şi 2025, a anunţat joi presa chineză. Instalaţia urmează să permită oamenilor de ştiinţă să afle mai multe despre funcţionarea universului, transmite AFP.

"Planul conceptual final va fi terminat până la sfârşitul lui 2016", a spus Wang Yifang, director al Institutului chinez pentru fizica înaltelor energii - subordonat Academiei chineze de Ştiinţe -, în China Daily.

Acceleratorul de particule chinez ar fi astfel de cel puţin două ori mai mare decât cel construit de CERN (Organizaţia europeană pentru cercetare nucleară) de o parte şi de alta a graniţei franco-elveţiene. Acesta a permis confirmarea în 2012 a bosonului lui Higgs, particulă elementară considerată cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei.

Tocmai bosonul lui Higgs se află în centrul proiectului chinez, acceleratorul vizat de Beijing putând produce milioane de astfel de particule, mult mai mult decât sutele generate de instalaţia europeană (LHC), care are o lungime de 27 de kilometri. Cea chineză va avea "de la 50 la 100 de kilometri". "LHC generează bosoni ai lui Higgs alături de multe alte particule. Viitoarea noastră instalaţie creează un mediu extrem de pur, care produce doar bosoni ai lui Higgs", afirmă Wang Yifang.

Noul accelerator chinez ar putea produce de şapte ori mai multă energie decât cel al CERN, care de curând aproape că şi-a dublat puterea. Cel din urmă şi-a atins limitele "în privinţa nivelului de energie. Pare imposibilă intensificarea semnificativă a energiei în instalaţia actuală", adaugă omul de ştiinţă chinez.

În timp ce măsurile de austeritate au obligat numeroase ţări dezvoltate să recurgă la scăderea fondurilor destinate cercetării fără aplicaţii concrete, China investeşte masiv în cercetarea fundamentală - dar şi aplicată -, intenţionând să devină unul din liderii mondiali în ştiinţă, de la biologie la cosmologie.

Proiectul a început să fie vizat în 2013, la scurt timp după descoperirea bosonului lui Higgs, conform unei prezentări realizate de Wang Yifang la Geneva, postată pe site-ul institutului la care lucrează acesta. El menţionează Qinhuangdao, oraş portuar din nord-estul Chinei de unde porneşte Marele Zid, ca loc ideal pentru amplasarea acceleratorului, subliniind avantajele geologice ale zonei.

"Este o maşină pentru lume şi creată de lume, nu o maşină chinezească", a mai spus el, adăugând că vor participa şi fizicieni străini la proiect.AGERPRES/(AS - autor. Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.