COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 18 Intre 18:10 si 19:15 se va semnala averse torențiale ce vor cumula 35 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii, vijelie in Județul Botoşani;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 20 oct /Agerpres/ - Un grup de cercetători americani a anunţat descoperirea unei posibile modalităţi de regenerare a dinţilor la oameni după ce au analizat funcţionarea acestui mecanism la peşti, se arată într-un studiu publicat marţi de revista ştiinţifică Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de EFE.

Studiul s-a axat pe structurile care determină apariţia dinţilor sau a papilelor gustative la peştii embrionari, având în vedere că, spre deosebire de oameni, peştii nu au limbă iar papilele lor gustative sunt de multe ori amestecate cu dinţii.

Mai concret ei au studiat ciclidele din lacul Malawi, care şi-au adaptat dinţii şi papilele gustative în funcţie de condiţiile habitatului lor: peştii care se hrănesc cu plancton aproape că nu au nevoie de dinţi deoarece înghit hrana; în schimb cei care se alimentează cu alge care cresc pe pietre şi-au dezvoltat o anumită dentiţie.

La încrucişarea celor două specii ei au observat că la a doua generaţie s-a dezvoltat un număr substanţial de dinţi şi de papile, astfel încât au reuşit să dezvăluie componentele genetice la această variaţie. Cercetătorii au reuşit să modifice şi să manipuleze aceste structuri şi să facă să crească numărul dinţilor şi al papilelor gustative.

"De abia mai târziu, în dezvoltarea dinţilor apare smalţul şi dentina. În fazele iniţiale, aceste structuri sunt foarte similare", a declarat Todd Streelman, biolog la Universitatea Georgia Tech School din Atlanta (EE.UU.), unul din responsabilii studiului.

Potrivit echipei lui Streelman, care a lucrat cu cercetători de la King's College din Londra, aproximativ 60 % din populaţia globală are probleme cu dantura după vârsta de 60 de ani. Pierderea dinţilor provoacă durere şi generează probleme medicale şi nutriţionale, ceea ce face ca această descoperire să fie deosebit de importantă.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.