COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 19 oct /Agerpres/ - Fosila unui rechin uriaş, care a trăit în urmă cu 300 de milioane de ani şi care ar putea aparţine unei specii încă necunoscute de ştiinţă, a fost descoperită în Jacksboro, Texas, conform Live Science.

Poreclit de paleontologi "Texas superrshark" (super-rechinul din Texas), acest exemplar era cu adevărat enorm: peste 8 metri lungime, adică cu 25% mai mare decât cel mai mare exemplar de marele alb observat până în prezent.

Şi totuşi fosila nou descoperită nu se compară cu cel mai mare rechin care a vânat vreodată în oceanele planetei, temutul Megalodon care putea ajunge la 18 metri lungime şi a trăit acum 16 milioane până acum 2,6 milioane de ani.

Acest super-rechin a trăit însă cu 70 de milioane de ani înainte de apariţia dinozaurilor şi a devenit cea mai veche fosilă de rechin descoperită vreodată. Recordul precedent era deţinut de o fosilă veche de 130 de milioane de ani.

În perioada în care trăia acest super-rechin, Carbonifer, o mare puţin adâncă, Western Interior Seaway, acoperea Texasul şi o mare parte a vestului american.

Co-autorul acestui studiu, Robert Williams, de la Dallas Paleontological Society, a explicat că a fost descoperită cutia craniană a acestui rechin şi că, prin studierea proporţiilor dintre mărimea cutiilor craniene şi lungimea corpului la alţi rechini vechi, din Paleozoic, au putut fi calculate dimensiunile acestui rechin, chiar dacă nu a fost descoperită o fosilă completă.

Astfel, dacă la ceilalţi rechini vechi, cutia craniană reprezintă aproximativ 10% din lungimea întregului corp, păstrând proporţiile, la o cutie craniană de 80 de centimetri, pe cât măsoară această fosilă de super-rechin, rezultă o lungime a corpului de 8 metri.

Paleontologii nu au stabilit încă dacă această fosilă reprezintă o specie încă necunoscută de ştiinţă sau poate fi încadrată într-una dintre speciile vechi de rechini cunoscute, aşa cum este Glikmanius occidentalis.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.