COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 9 oct /Agerpres/ - Cercetătorii au secvenţiat cel mai vechi genom uman din Africa, datând de 4.500 de ani, potrivit unor studii publicate joi în revista americană 'Science' care oferă o nouă lumină asupra unui misterios val migrator din Eurasia spre Cornul Africii produs în urmă cu 3.000 de ani, informează agenţia France Presse.

Aceasta este prima dată când un vechi genom de pe continentul african, leagănul omenirii şi sursa întregii diversităţi genetice umane, a fost recuperat şi secvenţiat, au precizat oamenii de ştiinţă.

De asemenea, această secvenţiere a relevat faptul că mişcarea migratoare survenită cu trei milenii în urmă, din vestul Eurasiei în Africa, a fost de fapt mult mai importantă şi mai bruscă decât s-a crezut anterior, afectând fondul genetic al populaţiei din întreaga Africă.

Genomul a fost recuperat din craniul unui om îngropat cu faţa în jos în peştera Mota din munţii Etiopiei, care a rămas destul de rece şi uscată pentru a conserva ADN-ul timp de peste 4000 ani.

Înainte de aceasta, secvenţierea de genomuri umane antice, care sunt rare, s-a limitat numai la eşantioane găsite în Europa de Nord şi în regiunile arctice.

Acest val misterios de migraţie din Eurasia spre Africa, numit "reflux eurasiatic", a avut drept principală origine Orientul Mijlociu şi Asia Mică.

Vechiul genom descoperit anterior acestui eveniment a permis cercetătorilor să facă comparaţii genetice asupra a mii de ani de evoluţie şi să determine că aceşti eurasiatici au fost strâns legaţi de primii fermieri neolitici care au adus agricultura în Europa acum 4.000 ani.

Astfel, ADN-ul africanilor moderni din Africa conţine până la 25% din gene de la strămoşii eurasiatici veniţi odată cu această migraţie. În altă parte din Africa, de la vest la sud, populaţiile actuale au moştenit, de asemenea, aceste gene, prezente în cel puţin 5% din ADN-ul lor.

Având în vedere importanţa moştenirii genetice, cercetătorii estimează că migranţii din Eurasia de acum 3.000 de ani reprezintă peste un sfert din populaţia autohtonă. Ei s-au dispersat apoi din punct de vedere genetic de-a lungul întregului continent african.

"Acest genom antic deschide o fereastră spre trecutul îndepărtat, deoarece o singură persoană poate da imaginea genetică a unei întregi populaţii", a relevat Andrea Manica, cercetător la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, autoarea principală a studiului.

"Acest val de migraţie a eurasiaticilor occidentali spre Cornul Africii ar putea reprezenta până la 30% din populaţia indigenă, ceea ce este uimitor pentru mine", a estimat cercetătoarea, adăugând că "întrebarea este de ce această migraţie a fost atât de bruscă".

Motivul rămâne un mister, cu nicio legătură aparentă cu o cauză particulară referitoare la climă. Dovezile arheologice arată, totuşi, că această migraţie coincide cu sosirea culturilor agricole din Orientul Mijlociu, cum ar fi grâul şi orzul, sugerând că migranţii au ajutat la dezvoltarea unor noi forme de agricultură în regiune, au declarat cercetătorii .

"Africa este un creuzet pentru că ştim că în ultimii 3000 de ani a existat o bulversare genetică a populaţiei", a declarat Gallego Llorente de la Universitatea Cambridge, unul dintre principalii coautori ai studiului. "Având un genom datând dinaintea acestei migraţii este un pas important" în acest domeniu de cercetare, consideră el.

Totodată, cercetătorii au identificat adaptări genetice la viaţa la mare altitudine şi lipsa genelor pentru toleranţa la lactoză. Aceste trăsături genetice sunt comune cu cele ale locuitorilor actuali ai zonelor muntoase din Etiopia, ceea ce face din ei descendenţi direcţi ai omului de la Mota, mai notează AFP.AGERPRES/(autor: Constanţa Niţă, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.