COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 22-05-2025 ora 18 Intre 18:00 si 19:00 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie in Județul Brăila, Județul Constanta, Județul Ialomiţa, Județul Tulcea, Județul Călăraşi; COD PORTOCALIU: 22-05-2025 ora 17 Intre 17:30 si 18:30 se va semnala Grindină de dimensiuni medii, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, averse torențiale, frecvente descărcări electrice. in Județul Botoşani, Județul Iaşi, Județul Vaslui;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 25 sep /Agerpres/ - În noaptea de 27 spre 28 septembrie are loc un fenomen astronomic rar, urmând ca din emisfera occidentală să poată fi văzută o eclipsă de Lună în timp ce astrul nopţii se află la perigeu, adică la cea mai mică distanţă faţă de Pământ a orbitei sale, condiţii în care va fi cu aproximativ 14% mai mare pe cerul nopţii, fenomen botezat de media drept "Superlună", conform NASA.

Astfel, Europa, Africa, America de Nord şi America de Sud vor fi martorele unei eclipse totale de Lună ce va dura mai mult de o oră.

"Orbita Lunii nu este un cerc perfect şi astfel astrul nopţii este câteodată mai aproape de Pământ", explică Noah Petro, cercetător NASA în cadrul misiunii Lunar Reconnaissance Orbiter, de la centrul Spaţial Goddard din Greenbelt, Maryland. "Atunci când Luna se află la cea mai mare distanţă faţă de Pământ este cunoscută drept Lună la apogeu, iar atunci când este la cea mai mică distanţă de Pământ, este la perigeu. La primele ore ale dimineţii de 28 septembrie vom avea o Lună plină la perigeu", susţine el.

La perigeu, Luna este cu aproximativ 50.000 de kilometri mai aproape de Pământ decât când se află la apogeu. Din cauza apropierii, o Lună plină la perigeu este cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare pe cerul nopţii decât o Lună plină la apogeu, condiţii în care a primit denumirea de "Superlună".

"Nimic altceva nu este diferit la Lună. Doar că este vizibilă puţin mai mare pe cer. Nu este o diferenţă enormă, dar este observabilă", mai susţine expertul NASA .

"Superluna" din dimineaţa de 28 septembrie este însă cu atât mai interesantă cu cât coincide cu o eclipsă totală de Lună. Timp de peste o oră, umbra Pământului "înghite" Luna, pe măsură ce planeta noastră se interpune pe orbită între Soare şi astrul nopţii. De obicei, eclipsele de Lună se produc de cel puţin două ori pe an, iar conform calculelor astronomilor, în cursul acestui secol se vor produce 228 de astfel de fenomene.

Deşi pentru unele popoare din antichitate eclipsele de Lună erau fenomene inexplicabile, aleatorii şi înfricoşătoare, ele sunt de fapt foarte uşor de preconizat. Oamenii de ştiinţă de la Centrul Goddard au calculat când se vor produce toate eclipsele de Lună din mileniul trei (perioada dintre 1 ianuarie 2001 şi 31 decembrie 3000).

În ceea ce priveşte coincidenţa producerii eclipsei totale în timp ce Luna se află la perigeu, Noah Petro susţine că nu este vorba decât de dinamica planetară. Este drept însă că o astfel de coincidenţă este destul de rară, producându-se doar o dată la câteva decade. Ultima oară când o eclipsă de Lună s-a produs când Selena se afla la perigeu a fost în anul 1982, iar următorul astfel de eveniment va avea loc în 2033.

Eclipsa totală de Lună va dura o oră şi douăsprezece minute, între orele 02:11 AM GMT şi 03:23 AM GMT.

Pentru cei îngrijoraţi de posibile semnificaţii ascunse, rău prevestitoare ale unui astfel de fenomen astronomic, Noah Petro oferă asigurări că "singurul efect ce va fi resimţit pe Pământ este că oamenii se vor trezi a doua zi, de dimineaţă, mai obosiţi şi cu gâtul înţepenit pentru că şi-au petrecut noaptea uitându-se pe cer".AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.