Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Madrid, 3 sep /Agerpres/ - Cu toate că imaginea generală formată despre oamenii de Neanderthal este că erau nişte brute primitive care au dispărut după ce au pierdut cursa pentru resurse la puţin timp de la apariţia oamenilor moderni, o serie de noi descoperiri din situri în care au trăit oameni de Neanderthal descriu o situaţie diferită. Aceşti hominizi s-au bucurat de confortul unor băi calde în peşterile în care trăiau, conform unui material publicat de CNet.com

După o serie de săpături arheologice desfăşurate în cursul lunii august în Spania oamenii de ştiinţă au descoperit mii de artefacte, părţi ale unui puzzle care reprezenta viaţa de zi cu zi a oamenilor de Neanderthal de acum 60.000 de ani.

Printre descoperiri se numără şi o groapă în solul unei peşteri, alături de rămăşiţele unei vetre pentru foc şi fragmente de pietre calcaroase care prezintă urme de fracturi termice, ceea ce sugerează faptul că au fost încălzite în repetate rânduri pe vatră, iar apoi erau aruncate în groapa umplută cu apă pentru a face băi calde, conform concluziilor oamenilor de ştiinţă de la Institutul catalan de Paleoecologie Umană şi Evoluţie Socială (IPHES), institut care a coordonat săpăturile.

Locul de îmbăiere este aflat într-o peşteră din situl arheologic Abric Romani, din regiunea Catalonia, şi măsoară 40 cm x 30 cm x 10 cm, nefiind suficient de mare pentru a intra cu totul în apă dar suficient pentru ca neanderthalienii să se spele parte cu parte.

La săpăturile arheologice de pe acest sit au participat 50 de oameni de ştiinţă şi studenţi înscrişi în programe doctorale sau de masterat din Spania, Franţa, Italia, Republica Cehă, Venezuela şi Chile.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Liviu Tatu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.