COD GALBEN: 02-06-2025 ora 13 Intre 13:35 si 14:30 se va semnala averse torențiale care vor acumula 25...35 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni. in Județul Buzău;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 10 aug /Agerpres/ - Astronauţii din echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au în meniul din aceste zile salată verde crescută în spaţiu, fiind pentru prima oară când ei mănâncă legume cultivate chiar pe ISS, conform publicaţiei The Verge.

La bordul ISS se află o seră numită Lada, amenajată încă din anul 2002. Sera a fost folosită pentru a studia creşterea plantelor în condiţii de microgravitaţie, însă până acum astronauţii nu au servit la masă rezultatele propriilor experimente ştiinţifice.

Salata a fost plantată de astronautul Scott Kelly la 8 iulie, conform NASA, iar plantele au fost recoltate 33 de zile mai târziu. Întregul experiment este mai complex decât simpla plantare a unor seminţe şi recoltarea plantelor pentru diversificarea alimentelor de la bord.

"Mâine (10 august n.r.) vom mânca mult-aşteptata recoltă de legume din @space_station! Dar mai întâi, un #selfie cu salata. #YearInSpace", conform mesajului postat de Scott Kelly duminică, pe contul său de Twitter.

Seminţele de plante de pe ISS sunt "bombardate" cu lumină de la LED-uri roşii şi albastre pentru a le stimula creşterea. Acest sistem a dus la o recoltă bogată în sera de pe ISS şi în 2014, dar plantele au fost aduse pe Pământ pentru a fi testate, NASA trebuind să se asigure că aceste plante sunt sigure pentru consum.

În perspectiva misiunilor spaţiale de lungă durată, cu echipaj uman, cum ar fi o eventuală primă misiune spre Marte, cultivarea legumelor şi fructelor în spaţiu ar putea reprezenta cheia păstrării unei bune stări de sănătate a echipajului, în condiţiile în care majoritatea alimentelor ambalate pot rezista cel mult 3 ani, conform NASA. Legumele şi fructele proaspete pot îmbunătăţi starea psihică şi moralul astronauţilor. Cultivarea lor le oferă ceva de făcut astronauţilor de-a lungul anilor petrecuţi în astfel de misiuni în spaţiu, iar consumul fructelor şi legumelor proaspete va însemna, mai mult ca sigur, o schimbare binevenită a meniului bazat pe alimente conservate.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Lelia Bretan)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.