COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bruxelles, 23 iun /Agerpres/ - Misiunea sondei Rosetta, aflată pe orbita cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, de unde a trimis la suprafaţa acestei comete robotul Philae, care şi-a reluat recent activitatea, va fi prelungită până la sfârşitul lunii septembrie 2016, conform unui anunţ făcut marţi de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), transmite AFP.

Iniţial, această misiune urma să se încheie în decembrie 2015. La sfârşitul misiunii sale sonda Rosetta se va prăbuşi probabil pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, care se află în prezent la 295 de milioane de kilometri de Terra. În acel stadiu al misiunii, cometa se va afla deja pe drumul de întoarcere spre marginea sistemului solar, iar Rosetta nu va mai dispune de suficientă energie solară pentru a funcţiona.

Prelungirea misiunii, anunţată oficial marţi de un comitet al ESA, "este o veste extraordinară pentru ştiinţă", a susţinut Matt Taylor, cercetător din cadrul programului acestei misiuni.

"Vom avea astfel posibilitatea de a observa declinul activităţii de la nivelul cometei, pe măsură ce aceasta se va îndepărta din nou de Soare şi vom avea şi posibilitatea de a ne apropia mai mult de cometă pentru a aduna mai multe date", a explicat el.

Cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko provine din Centura Kuiper, un nor de comete, asteroizi şi planetoizi aflat în sistemul nostru solar, dincolo de orbita planetei Neptun (de unde şi denumirea de obiecte transneptuniene). Identificarea compoziţiei sale chimice poate oferi noi date despre nebuloasa de praf şi gaze fierbinţi din care s-a născut Soarele şi apoi restul sistemului solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Lansată în 2004, Rosetta a parcurs deja peste 6 miliarde de kilometri prin spaţiu. Această misiune are un buget de 1,3 miliarde de euro. După lansarea din martie 2004, Rosetta a orbitat de trei ori Pământul şi o dată planeta Marte pentru a dobândi viteza necesară ajungerii la destinaţie.

Rosetta are anvergura de 32 de metri, de la un capăt la altul al panourilor solare care îi asigură necesarul de energie şi care măsoară fiecare câte 14 metri lungime. Sonda este de 125 de ori mai mică decât cometa 67P, care are diametrul estimat la 4 kilometri. De dimensiunea unui frigider, modulul Philae cântăreşte 100 de kilograme.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.