COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:50 si 17:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Caraş-Severin, Zona de munte a județului Timiş, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:50 si 17:50 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:35 si 17:30 se va semnala Grindină de dimensiuni medii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:30 si 17:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Brăila, Județul Buzău; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:20 si 17:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…70 km/h, local averse şi descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Gorj, Județul Olt, Județul Vâlcea, Județul Dolj, Județul Mehedinţi; COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:10 si 17:15 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Alba;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 20 iun /Agerpres/ - Speciile de animale dispar de aproximativ 100 de ori mai repede decât în trecut, estimările cele mai optimiste arătând că fauna de pe Pământ este în curs de a suferi cea de-a şasea extincţie în masă, conform unui studiu publicat vineri.

Niciodată de la ultima extincţie în masă acum 66 milioane ani - ce a dinozaurilor - planeta nu şi-a pierdut speciile de animale într-un ritm atât de rapid, avertizează experţi de la universităţile americane Stanford, Princeton şi Berkeley, în special.

Studiul, publicat vineri în revista Science Advances, "arată fără nicio îndoială semnificativă că intrăm în cea de-a şasea extincţie în masă", a spus Paul Ehrlich, profesor de biologie la Stanford, relatează France Presse.

Şi oamenii se vor afla probabil printre speciile care vor dispărea, au avertizat cercetătorii.

Această analiză se bazează pe observaţiile documentate privind extincţii ale vertebratelor - respectiv animalele cu schelete interne, cum ar fi broaşte, reptile şi tigri - pornind de la fosile şi alte baze de date.

Ritmul actual de dispariţie a speciilor a fost comparat cu "ritmurile naturale de dispariţie a speciilor înainte ca activitatea umană să domine". Acestea din urmă sunt dificil de estimat, deoarece experţii nu ştiu exact ce s-a întâmplat de-a lungul celor 4,5 miliarde de ani de existenţă a Terrei.

Dacă în trecut ritmul era de două specii de mamifere dispărute din 10.000 de specii în 100 de ani, din secolul trecut rata medie a pierderii de specii de vertebrate este de 114 de ori mai mare decât ritmul înregistrat în lipsa activităţii umane, luând chiar în considerare estimările cele mai optimiste în materie de extincţie, potrivit studiului.

"Noi insistăm că aceste calcule ale noastre subestimează foarte probabil gravitatea acestei crize de dispariţie, pentru că scopul nostru a fost de a stabili un nivel realist minim al impactulului activităţii umane asupra biodiversităţii", spun autorii studiului.

Cauzele dispariţiei speciilor includ schimbările climatice, poluarea şi defrişările.

Conform Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, circa 41% din speciile de amfibieni şi 26% dintre speciile de mamifere sunt ameninţate cu dispariţia.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu)




Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.