COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:50 si 17:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Caraş-Severin, Zona de munte a județului Timiş, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:50 si 17:50 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:35 si 17:30 se va semnala Grindină de dimensiuni medii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:30 si 17:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Brăila, Județul Buzău; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:20 si 17:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…70 km/h, local averse şi descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Gorj, Județul Olt, Județul Vâlcea, Județul Dolj, Județul Mehedinţi; COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:10 si 17:15 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Alba;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Tel Aviv, 17 iun /Agerpres/ - Fragmentele unui vas ceramic vechi de trei milenii conţin inscripţia numelui unui personaj biblic, contemporan cu regele David şi demonstrează, alături de alte trei inscripţii din aceeaşi perioadă, că scrierea era mai răspândită în Regatul Iudeu decât se credea, conform unui material publicat de Live Science.

Aceste fragmente ceramice au fost descoperite într-un oraş biblic aflat în apropierea Văii lui Elah, locul unde, conform Bibliei, David l-a învins pe uriaşul Goliath.

Inscripţia de pe vasul reconstituit este "Eshba'al Ben Bada", în limba canaanită - care a domnit peste o parte din Israel în prima jumătate a secolului X î.Hr., în aceeaşi perioadă cu regele David. Eshba'al a fost asasinat iar capul său a fost oferit regelui David în Hebron, conform Bibliei.

Fragmentele ceramice au fost descoperite în 2012 de o echipă de arheologi condusă de Yosef Garfinkel, de la Institutul de Arheologie al Universităţii Ebraice din Ierusalim şi de Saar Ganor, din partea Autorităţii israeliene pentru Antichităţi, pe situl biblic Khirbet Qeiyafa - aflat la 30 de kilometri sud-vest de Ierusalim. Atenţia arheologilor a fost atrasă imediat de literele de pe aceste fragmente.

Numele Bada este menţionat doar în perioada regelui David, conform arheologilor. "Acest nume nu mai era folosit mai târziu, în perioada Primului Templu. Corelaţia dintre tradiţia biblică şi descoperirile arheologice indică faptul că acest nume era comun doar în acea perioadă".

Cercetătorii sunt de părere că această persoană, Eshba'al, deţinea probabil un domeniu agricol vast, iar produsele sale erau transportate în vase ceramice inscripţionate cu numele său.

Echipa de arheologi coordonată de Garfinkel şi de Ganor a descoperit numeroase vestigii antice la Khirbet Qeiyafa, printre care ruinele unui oraş fortificat din perioada lui David, care supraveghea intrarea în Valea lui Elah - două porţi, un palat, un depozit şi alte dependinţe.

Anterior, arheologii asociau Khirbet Qeiyafa cu Sha'arayim (un oraş biblic al cărui nume înseamnă "Două porţi"), în contextul descoperirii ruinelor celor două porţi. Apoi, în 2010, o serie de noi descoperiri în regiune au schimbat această concluzie, asociind situl cu oraşul Neta'im, care este menţionat în Vechiul Testament.

"Până acum aproximativ 5 ani nu aveam cunoştinţă de existenţa vreunei inscripţii din secolul X î.Hr. din Regatul Iudeu. În ultimii ani au fost prezentate patru astfel de inscripţii: două din Khirbet Qeiyafa, una din Ierusalim şi una din Bet Shemesh. Acest lucru modifică radical ceea ce ştiam despre folosirea scrierii în Regatul Iudeu, devenind acum clar că scrierea era mult mai răspândită decât am crezut", conform unui comunicat semnat de cei doi arheologi.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.