COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Beijing, 15 iun /Agerpres/ - Vârful Everest, cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 m, s-a deplasat cu 40 de centimetri în direcţia nord-est în ultimii zece ani, timp în care înălţimea sa s-a majorat cu trei centimetri, susţin oameni de ştiinţă chinezi citaţi luni de agenţia Xinhua, transmite EFE.

Cunoscut în Nepal sub numele de Sagarmatha şi în regiunea Tibetului drept Chomolungma, acest vârf muntos s-a mişcat cu o viteză medie de patru centimetri pe an şi s-a înălţat într-un ritm de 0,3 centimetri anual în intervalul 2005-2015, potrivit Administraţiei Naţionale de Cartografie şi Informaţii Geologice din China, care a început să controleze aceste evoluţii în urmă cu un deceniu.

Cercetătorii au constatat, totodată, că devastatorul cutremur cu magnitudine de 7,8 înregistrat în Nepal la 25 aprilie a generat o schimbare cu trei centimetri a poziţiei Everestului către sud-vest, altitudinea muntelui nefiind însă afectată.

Toate aceste schimbări ale Everestului sunt explicate de specialişti prin situarea sa în zona de contact a două plăci tectonice - cea indiană şi cea continentală -, a căror deplasări frecvente generează şi seisme foarte puternice. Schimbările geografice pe care le produc aceste fricţiuni dintre plăcile tectonice au o considerabilă influenţă asupra climei şi a mediului înconjurător din partea de sud-est a Asiei, sunt de părere experţii chinezi. AGERPRES/(AS-autor. Cristina Mac, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.