COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Stockholm, 12 iun /Agerpres/ - O băutură alcoolică realizată dintr-un amestec de miere fermentată şi apă, pe baza unor reţete vechi, ar putea constitui un remediu în lupta privind rezistenţa la antibiotice, conform unui grup de oameni de ştiinţă suedezi.

Împreună cu responsabili de la o fabrică de bere, cercetătorii suedezi au studiat îndelung albinele şi mierea produsă de acestea şi au lansat propria versiune de băutură mied, denumită 'elixirul vânătorului de miere', relatează Reuters.

Cercetătorul Tobias Olofsson de la universitatea Lund a declarat că miedul are o lungă tradiţie în ce priveşte efectele pozitive asupra sănătăţii organismului.

'Miedul este o băutură alcoolică făcută numai din miere şi apă şi era considerată băutura zeilor, iar cei care o consumau susţineau că devin nemuritori sau că au o stare de sănătate mai bună. Era consumată de vikingi şi de reprezentanţii altor culturi precum mayaşii, egiptenii şi era băută pentru că era considerată o băutură foarte benefică', a declarat Olofsson.

Producerea mierii este esenţială pentru domeniul cercetării. Într-un studiu anterior, publicat în 2014, cercetătorii Olofsson şi Alejandra Vasquez au descoperit că o bacterie lactică din stomacul albinelor, amestecată cu miere, poate ajuta la vindecarea unor răni cronice la cai, care s-au dovedit rezistente la tratament.

Potrivit cercetărilor efectuate de aceştia, bacteriile descoperite la albine au capacitatea să colaboreze şi să elimine toţi patogenii umani împotriva cărora au fost testate, inclusiv pe cei care s-au dovedit a fi rezistenţi. Bacteriile reuşesc acest lucru prin producerea a sute de substanţe antibacteriene care acţionează asemenea antibioticelor.

'Elixirul vânătorului de miere' este diferit de celelalte tipuri moderne de mied prin faptul că foloseşte cele 13 bacterii lactice ale albinelor şi drojdia sălbatică din mierea de albine care produce spontan fermentaţia miedului.

Potrivit cercetătorilor, mierea comercială nu conţine aceste bacterii, iar prin procesul de sterilizare al mierii şi al apei înainte de a fi adăugată drojdia de vin industrială, toate celelalte bacterii din miere, inclusiv drojdia sălbatică, sunt distruse.

Cercetătorii susţin că băutura realizată de ei conţine peste 100 de miliarde din aceste 13 tipuri diferite de bacterii lactice.

Tobias Olofsson consideră că acest mied ar fi putut fi cel mai eficient echivalent istoric al antibioticelor de astăzi şi consideră băutura lor ca o modalitate posibilă pentru prevenirea infecţiilor.

'Am observat în timpul cercetării noastre că albinele adaugă o floră bogată de bacterii lactice în miere, iar miedul, când este produs, este de fapt fermentat de aceste bacterii împreună cu drojdia sălbatică. Bacteriile omoară toţi patogenii periculoşi inclusiv pe cei rezistenţi la antibiotice', a declarat Tobias Olofsson, adăugând că prin consumul de mied bacteriile sunt transferate în sânge şi ajută organismul uman când este infectat cu bacterii periculoase şi susţine starea de sănătate, prevenind infecţiile.

Cei doi cercetători vor folosi voluntari care vor bea băutura din mied şi acestora li se vor măsura diferiţi parametri pentru a se stabili dacă acei compuşi produşi de bacterii pot ajunge în sistemul sangvin şi dacă pot determina prevenirea sau vindecarea unei infecţii, potrivit Alejandrei Vasquez, care a subliniat că este nevoie de efectuarea mai multor cercetări în această privinţă.

Dacă studiile pe voluntari umani vor avea succes, atunci acestea vor putea ajuta medicii să reducă riscul, aflat în creştere, al rezistenţei la antibiotice atât în statele dezvoltate cât şi în statele aflate în curs de dezvoltare unde mierea proaspătă este mult mai accesibilă decât antibioticele.AGERPRES/(AS-autor. Liviu Tatu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.