COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Lima, 11 iun /Agerpres/ - Civilizaţia Caral, considerată cea mai veche civilizaţie din America, a suferit o 'puternică criză' ca efect al schimbărilor climatice produse acum aproximativ 4.000 de ani, relatează EFE.

'Seceta a fost atât de intensă încât ar fi putut dura între 60 şi 130 de ani', a declarat, pentru agenţia spaniolă de presă, Ruth Shady, arheolog şi director al proiectului Caral.

Echipa coordonată de aceasta lucrează de opt ani în Vichama, centru situat în apropiere de districtul Vegueta, în provincia Huaura din Peru.

'Vichama corespunde ultimei perioade de formare a civilizaţiei Caral, care a început cu aproximativ 3.000 de ani î.Hr., dar către 1.900 î.Hr. a avut loc o puternică criză, referitor la care efectuăm cercetări, cauzată de schimbări climatice', a explicat Ruth Shady.

Caral, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, a fost abandonat din cauza crizei, dar către 1850 î.Hr. s-a dezvoltat centrul Vichama, situat mai aproape de Oceanul Pacific.

Este 'un sit foarte interesant' de 20 de hectare şi cu zece clădiri, dintre care una prezintă cruci 'chacana' în relief.

'Au elemente culturale ale civilizaţiei Caral şi unele elemente noi care sunt proprii culturii acestei văi (...) precum coloanele cu cornişă, care nu se găsesc în Caral', a adăugat cercetătoarea.

În Vichama există o clădire care evidenţiază tradiţia arhitectonică a civilizaţiei Caral şi totodată efectul schimbărilor climatice. Se pare că acestea au cauzat foametea, oglindită în 'spectaculoase basoreliefuri'.

Este vorba despre o înşiruire de 18 figuri antropomorfe, cu personaje dintre care unele stau în cap iar altele sunt reprezentate din faţă sau din profil, ca şi cum ar dansa într-un dans ritual, famelice, cu pântecele lipit de coaste.

O altă înşiruire reprezintă 16 fiinţe adulte cadaverice, ca şi cum ar fi deja moarte, între care două cadavre văzute din profil şi care au ochii închişi: 'este ca o reprezentare simbolică a ceea ce se petrece în societate', a subliniat Ruth Shady.

S-au mai găsit figurine din argilă nearsă, dintre care se evidenţiază cea reprezentând o femeie ce pare a fi o preoteasă, personaj întâlnit şi în situl arheologic Caral. Aceasta dovedeşte că femeia a avut un rol foarte însemnat în societate, 'fie sub aspectul organizării religioase, fie ca autoritate politică', a mai spus arheologul.

Lucrările care se efectuează în siturile arheologice Caral şi Vichama trebuie să servească pentru a se acorda atenţie impactului schimbărilor climatice, precum şi pentru a se recunoaşte rolul 'foarte însemnat' pe care l-a avut femeia în acea civilizaţie, a apreciat Ruth Shady.AGERPRES/(AS - autor: Pepa Siţa, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.