COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 3 iunie /Agerpres/ - Viitorul arată din ce în ce mai bine pentru patroni şi din ce în ce mai rău pentru angajaţii dintr-o serie de domenii care îşi văd locurile de muncă ameninţate de roboţi, maşinării care nu au nevoie de salarii, nu au nevoie de condiţii speciale, de beneficii, nu-şi iau concediu şi nu dorm niciodată.

Amy Webb, scriitoare, futurolog, CEO şi fondatoare a companiei Webbmedia Group, susţine că opt domenii de activitate, cel puţin, vor fi gata curând, în următorii 10 - 20 de ani, să facă loc inteligenţei artificiale în detrimentul oamenilor, conform unui material publicat de CNNMoney.

"Ar trebui să fim foarte îngrijoraţi", a atras ea atenţia cu ocazia Conferinţei Milken Global desfăşurată recent la Los Angeles.

Un prim astfel de domeniu de activitate este cel al casierilor: oamenii care lucrează în spaţiul tranzacţional ar trebui să privească cu circumspecţie aplicaţiile precum Apple Pay sau ceasurile inteligente Apple Watch. Pe scurt, dezvoltarea, diversificarea şi perfecţionarea tehnologiilor mobile care permit plata direct, prin intermediul telefonului mobil, spre exemplu, elimină din schemă nevoia de a angaja oameni care să facă aceste lucruri.

"Nu mai există nevoia ca un angajat să stea acolo (la casa de marcat) tot timpul", susţine Webb.

Un alt domeniu de activitate aflat în pericol este cel al vânzărilor şi al publicităţii. Instrumentele puternice de publicitate ale viitorului le vor permite companiilor să-şi conceapă mesaje publicitare perfect adecvate grupurilor sociale ţintă. Webb a amintit că deja este în derulare o serie de experimente cu tehnologii care studiază comportamentul clientului pentru a identifica acele tipuri de reclame care sunt mai eficiente.

"Este ceva complet nou", iar dacă aceste instrumente noi vor avea rezultate bune, companiile de publicitate şi departamentele strategice de vânzări din firme şi companii vor avea nevoie de din ce în ce mai puţini angajaţi, conform lui Amy Webb.

Domeniul serviciilor cu clienţii a trecut deja printr-o etapă de externalizare spre firme din India şi din alte ţări în care salariile plătite angajaţilor sunt mici. Noile tehnologii, precum analiza predictivă, pot scoate din organigrama acestor firme numeroase locuri de muncă. Să ne gândim, spre exemplu, la Watson, supercalculatorul IBM care a câştigat un celebru concurs de televiziune (Jeopardy) învingând competitori care câştigaseră la rândul lor ediţii ale acestui concurs. Amy Webb avertizează că un supercalculator aşa cum este Watson va putea, în curând, să facă inutil întregul departament de servicii cu clienţii al unei companii.

Nici muncitorii din fabrici nu vor putea dormi liniştiţi. Locurile lor de muncă vor fi preluate în viitorul apropiat de roboţi, ale căror costuri de întreţinere sunt mult mai mici decât salariile şi care nu îşi vor lua niciodată pauze de masă sau pentru a schimba câteva mesaje pe telefonul mobil cu prietenii.

Profesioniştii din domeniul intermedierilor financiare vor trebui, de asemenea, să aplice la programe de reconversie profesională. Programe precum Blockchain şi Bitcoin sunt capabile să proceseze şi să înregistreze tranzacţii în mod automat. Amy Webb este de părere că Blockchain îl va înlocui pe intermediarul din sectoarele bancar, ipotecar, asigurări şi al împuternicirilor legale.

"Dacă Bitcoin va prelua astfel de funcţii nu este relevant. Aici este vorba de infrastructura de bază care va modifica radical modul în care se lucrează în aceste domenii", susţine ea.

Deja o primă schimbare a devenit vizibilă de curând, când Nasdaq (NDAQ) a anunţat că va folosi Blockchain pentru a păstra informaţiile despre tranzacţiile pre-IPO derulate.

Mulţi au prevăzut decesul presei scrise, majoritatea jurnaliştilor refugiindu-se în "online". Conform lui Amy Webb, nici acolo nu mai sunt în siguranţă. Webb, la rândul său fostă jurnalistă la Newsweek şi The Wall Street Journal, a adus în discuţie algoritmii din ce în ce mai perfecţionaţi care pot genera în mod automat materiale jurnalistice şi apoi le pot plasa în mediul online fără a mai fi necesară intervenţia umană. Roboţii jurnalişti scriu deja mii de materiale publicate de agenţia americană de presă, Associated Press.

Dacă vă doriţi o carieră în domeniul avocaturii, ar trebui să alegeţi să vă specializaţi pentru a pleda în instanţă. Avocaţii care se ocupă de înregistrarea mărcilor, de succesiuni şi chiar de divorţuri ar putea rămâne fără locuri de muncă, fiind înlocuiţi de servicii online aşa cum este, spre exemplu, LegalZoom.

Nu în ultimul rând sunt ameninţaţi şi operatorii telefonici. Din ce în ce mai mulţi oameni renunţă la serviciile de telefonie fixă, iar această tendinţă se accentuează pe măsură ce se dezvoltă din ce în ce mai mult serviciile de comunicare digitală. Astfel, companiile de telecomunicaţii ar putea scoate din organigramă poziţii cum ar fi cea de centralistă sau de operator telefonic.

Cu toate acestea, Amy Webb susţine că rămâne optimistă cu privire la viitor. "Eu nu consider că viitorul nostru, din punct de vedere tehnologic, va fi o distopie. Eu mă gândesc doar că va aduce ceva nou, diferit. Pentru mulţi oameni a fi diferit reprezintă însă o distopie, dar trebuie să încerce să treacă peste acest lucru", a concluzionat ea.

Economişti şi alţi futurologi nu sunt însă neapărat de acord cu predicţiile formulate de Amy Webb. Deşi există şi numeroşi gânditori care împărtăşesc punctul de vedere al lui Amy Webb şi susţin că "pericolul" supratehnologizării bate la uşă, alţii sunt de părere că va mai trece mult timp până să ne confruntăm cu aceste probleme sau chiar că este posibil să nu ne confruntăm cu ele niciodată.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.