COD GALBEN: 18-05-2025 Intre 06:50 si 09:00 se va semnala local, ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Vaslui; COD GALBEN: 18-05-2025 Intre 06:00 si 09:00 se va semnala Local și temporar ceață, care determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona continentală a județului Constanta , respectiv zona localităților, Zona continentală a județului Tulcea , respectiv zona localităților; COD GALBEN: 18-05-2025 Intre 05:45 si 09:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Ialomiţa , Județul Ilfov;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 2 iun /Agerpres/ - Habitatele marine vor suferi importante schimbări de biodiversitate chiar şi în condiţiile în care optimistul obiectiv fixat de ONU privind limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius va fi atins, au avertizat luni oamenii de ştiinţă, informează AFP.

Astfel, speciile marine care au nevoie de ape mai reci vor migra sau vor dispărea, fiind înlocuite de alte specii mai bine adaptate la ape mai calde, procese care vor avea consecinţe importante şi asupra pescuitului.

"Dacă nu vom rezolva rapid problema încălzirii globale, vom ajunge la o masivă reorganizare a biodiversităţii marine la scară planetară", conform unui comunicat dat publicităţii de Centrul Naţional pentru Studii Ştiinţifice din Franţa (CNRS), care a participat la acest studiu internaţional, publicat în ultimul număr al revistei Nature Climate Change.

Acest studiu examinează schimbările de biodiversitate survenite în trei ere din istoria planetei. Prima astfel de schimbare s-a produs la jumătatea Pliocenului, o perioadă de climă mai caldă ce s-a încheiat acum 3 milioane de ani. Cea de-a doua perioadă examinată a fost mult mai rece - denumită Ultimul Maxim Glacial - cuprinsă între 26.500 de ani şi 20.000 de ani în urmă. Cea de-a treia perioadă studiată este cea modernă, între 1960 şi 2013, când încălzirea globală provocată de dezvoltarea industrială a fost conştientizată ca problemă.

În cadrul studiului, cercetătorii au comparat modelele de evoluţie ale climei din aceste trei perioade cu proiecţiile formulate pentru anul 2100. Conform celei mai optimiste predicţii, care indică o încălzire medie de doar 1 grad Celsius, schimbările de biodiversitate vor fi minore.

Există însă şi predicţii care vorbesc despre o creştere a mediei temperaturilor globale cu 4,8 grade Celsius în cursul acestui secol, iar o astfel de creştere are potenţialul să declanşeze cele mai importante modificări ale biodiversităţii marine din ultimii 3 milioane de ani, conform studiului. Chiar şi în cazul în care obiectivul fixat de ONU privind o creştere de cel mult 2 grade Celsius până în 2100 va fi atins, schimbările care se vor manifesta în biodiversitatea marină vor fi importante.

Acest studiu, coordonat de Dr. Gregory Beaugrand de la Universitatea Ştiinţifică şi Tehnologică din Lille, nordul Franţei, s-a concentrat asupra speciilor care trăiesc în apele de suprafaţă ale oceanului (până la adâncimea de 200 de metri), cea mai valoroasă parte a ecosistemului marin pentru oameni.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.