COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 16 mai /Agerpres/ - O echipă de astronomi a anunţat descoperirea celui mai tânăr exemplu al unuia dintre cele mai vechi obiecte din Univers - un roi globular - o maternitate stelară în care sunt pe cale să se nască milioane de stele, conform unui material publicat de SPACE.com.

Acest obiect cosmic, botezat de astronomi "Firecracker" este un nor dens şi foarte masiv de gaz molecular şi ar putea fi cel mai tânăr exemplu al unui roi globular, sau mai degrabă un proto-roi globular. Milioane de stele se pot forma din materia masată în astfel de roiuri globulare, însă observaţiile au indicat că în roiul nou-descoperit nu străluceşte încă nicio stea.

"Am putea fi martorii unuia dintre cele mai vechi şi mai extreme moduri de formare a stelelor din Univers", a declarat astronomul Kelsey Johnson de la Universitatea Virginia din Charlottesville, coordonatorul echipei care a realizat această descoperire. "Acest obiect (cosmic) cu totul remarcabil pare să fi ieşit direct din perioada de tinereţe a Universului. Să descoperi ceva ce are toate caracteristicile unui roi globular dar care încă nu a produs nicio stea, este ca şi când ai descoperi un ou de dinozaur pe cale să eclozeze", a adăugat el.

Roiurile globulare sunt prezenţe comune în Univers - Calea Lactee conţine peste 150 astfel de maternităţi stelare cunoscute şi ar putea ascunde multe altele care încă nu au fost descoperite. Pe măsură ce aceşti nori denşi de gaz formează noi stele, căldura şi radiaţiile emise de aceste stele modifică mediul din jurul lor, devenind dificil pentru astronomi să înţeleagă condiţiile din roiul globular dinainte de aprinderea acestor prime stele.

Kelsey Johnson şi echipa sa au folosit observatorul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) pentru a studia o celebră pereche de galaxii aflate în interacţiune, NGC 4038 şi NGC 4039, cunoscute şi drept galaxiile Antennae, aflate la aproximativ 50 de milioane de ani lumină distanţă. Forţele imense generate de cele două galaxii aflate în curs de ciocnire declanşează procese de naşteri stelare în secvenţe rapide.

Într-o anumită regiune însă, cea botezată "Firecracker" de către astronomi, procesul de formare stelară nu a început încă. Acest lucru le permite astronomilor să studieze condiţiile originare care au dus la formarea acestor roiuri masive.

"Până acum, norii cu un astfel de potenţial au fost văzut doar în perioada lor de adolescenţă, după ce primele stele din cadrul lor erau deja aprinse. Acest lucru înseamnă că acele condiţii originare ale maternităţii stelare au fost deja modificate. Pentru a înţelege cum se formează roiurile globulare, trebuie să vedem începuturile", a susţinut Johnson.

Dacă majoritatea roiurilor globulare s-au format acum aproximativ 12 miliarde de ani, atunci când au apărut şi primele galaxii, o mică parte dintre ele s-au format mai recent, în urma ciocnirilor dintre unele galaxii. Fereastra de formare este relativ scurtă, roiurile globulare începând să producă stele în interval de câteva milioane de ani după apariţie. Astfel de nori masivi de gaze moleculare sunt rari, putând fi împrăştiaţi de atracţia gravitaţională a altor corpuri aflate în apropiere.

"Rata de supravieţuire pentru un roi globular tânăr este foarte mică, de aproximativ 1%. Diferite forţe interne şi externe duc la destrămarea acestor nori, rezultatul fiind fie roiuri deschise, aşa cum sunt Pleiadele, fie roiuri dezintegrate complet ce devin parte a haloului galactic.

Oamenii de ştiinţă sunt însă optimişti că roiul globular Firecracker va supravieţui. Acest roi globular conţine o masă de gaz molecular de peste 50 de milioane de mase solare şi ar putea fi suficient de dens pentru a rezista influenţelor gravitaţionale şi pentru a începe procesul de formare de noi stele.

Acest studiu a fost acceptat pentru publicare într-un număr viitor al revistei Astrophysical Journal.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.