COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 22-05-2025 ora 15 Intre 15:40 si 16:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Bacău, Județul Neamţ, Județul Iaşi, Județul Vaslui; COD PORTOCALIU: 22-05-2025 ora 15 Intre 15:40 si 16:30 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie in Județul Călăraşi; COD PORTOCALIU: 22-05-2025 ora 15 Intre 15:35 si 16:30 se va semnala Grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale din care se vor acumula 20 -30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Constanta; COD GALBEN: 22-05-2025 ora 15 Intre 15:25 si 16:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului/ vijelie, grindină. in Județul Constanta, Județul Tulcea; COD GALBEN: 22-05-2025 ora 15 Intre 15:25 si 16:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Dolj, Județul Mehedinţi; COD PORTOCALIU: 22-05-2025 ora 15 Intre 15:25 si 16:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Botoşani, Județul Iaşi;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 11 mai /Agerpres/ - Primele fotografii HD ale unui apus de Soare pe Marte, în splendoarea sa ... albastră, au fost realizate de instrumentul Mastcam al roverului Curiosity, în ziua 956 a misiunii acestui rover (15 aprilie), conform unui material publicat de cnet.com.

Roverul Curiosity, care a asolizat pe Marte la 6 august 2012, transmite spre Pământ la sfârşitul fiecărei zile marţiene ("sol" - cu durata de 24 de ore şi 39 de minute) datele pe care le-a adunat în cursul respectivei zile. Printre aceste date se numără şi fotografiile de înaltă rezoluţie realizate cu ajutorul camerei Mastcam. După numeroase fotografii cu rocile şi formele de relief marţiene, Curiosity a transmis în premieră şi imagini cu apusul de Soare pe Marte.

Apusul de Soare pe Marte arată cu totul diferit de cele terestre, dominante fiind tonurile reci de albastru din cauza influenţei atmosferei rarefiate a acestei planete şi a particulelor de praf aflate în suspensie în atmosferă. Fotografiile primului Apus de Soare observat vreodată pe Marte au fost realizate între două furtuni de praf, în timp ce în atmosferă erau încă foarte multe particule, fapt care le permite oamenilor de ştiinţă să analizeze distribuţia pe verticală a prafului în atmosfera Planetei Roşii.

"Culorile rezultă din faptul că particulele fine de praf au dimensiunea potrivită pentru a permite trecerea mai eficientă prin atmosferă a luminii albastre", conform lui Mark Lemmon de la Texas A&M University, membru al echipei de oameni de ştiinţă care analizează datele transmise de roverul Curiosity.

Restul cerului (marţian) este în tonuri de galben spre portocaliu, exact invers faţă de apusurile de Soare văzute de pe Pământ unde restul cerului este albastru, în timp ce Soarele străluceşte galben-roşiatic în timp ce coboară sub linia orizontului.

Acesta este primul apus de Soare pe Marte surprins de camera de înaltă rezoluţie a roverului Curiosity, însă nu este primul apus de Soare pe Marte pe care l-am văzut vreodată. În 2010 NASA a publicat un clip video cu un apus de Soare pe Marte realizat pe baza imaginilor obţinute de camera foto panoramică a roverului Opportunity.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.