Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Madrid, 29 apr /Agerpres/ - O echipă de cercetători spanioli şi britanici a reuşit să descifreze 'angrenajul genetic' necesar pentru generarea celulelor precursoare celor din pancreasul uman, scrie marţi ziarul ABC, pe baza unui articol publicat în revista 'Nature Cell Biology'.

Acest studiu reprezintă, potrivit autorilor săi, un pas înainte în domeniul medicinei regenerative, întrucât arată 'cum se construieşte pancreasul uman' şi poate ajuta 'la dezvoltarea, pe viitor, a unor celule pancreatice' pornind de la celule mamă.

Pancreasul este un organ care produce enzime şi hormoni, cu un rol esenţial în controlul digestiei şi al nivelului de zahăr din sânge. Funcţionarea lui defectuoasă poate duce la diabet şi alte boli foarte grave şi răspândite şi, de aceea, regenerarea acestui organ reprezintă o preocupare importantă a medicinei.

Toate celulele din corpul omenesc au aceeaşi informaţie genetică, dar se diferenţiază între ele ca urmare a activării sau nu a anumitor gene. Procesul de 'activare' sau 'dezactivare' a unor gene se face într-o manieră selectivă şi în anumite momente ale dezvoltării embrionului, ceea ce se numeşte 'epigenom', au explicat specialiştii.

În cadrul studiului recent apărut, a fost identificat 'epigenomul celulelor precursoare ale pancreasului uman, adică celulele care generează componentele celulare ale pancreasului', a explicat unul dintre autorii cercetării.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, au fost analizate celule de pancreas de la embrioni umani şi celule de acelaşi tip generate 'in vitro', plecând de la celule mamă umane.AGERPRES/(AS - autor: Cristina Mac, editor: Pepa Siţa)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.